Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemond az FBI helyettes igazgatója

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. január 30. 15:05

Lemond a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyettes igazgatója, Andrew McCabe. A lemondás hírét elsőként az NBC televízió jelentette január 29-én, ám az FBI nem erősítette meg. Sem az FBI, sem az igazságügyi minisztérium ugyanakkor nem kívánta kommentálni az értesülést.

McCabe visszavonulása várható volt, már korábban bejelentette, hogy márciusban visszavonul. A The Wall Street Journal információi szerint az igazgatóhelyettes a munkatársaival közölte hétfőn, hogy keddtől már nem dolgozik, a CBS és a Fox televíziók híradásai szerint McCabe-t „elmozdították" hivatalából.

Az 50 éves McCabe éles bírálatok kereszttüzébe került többször is: mind Donald Trump elnök, mind pedig republikánus törvényhozók bírálták őt korábban. James Comey volt FBI-igazgató tavaly májusi elmozdítása után átmeneti ideig ő vezette a hivatalt, ám a bírálatok a Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt és volt külügyminiszter elektronikus levelei és a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozás ügyében indult vizsgálatok miatt érték őt.

A The New York Times a hétfői hírek kapcsán arról írt: : hogy Donald Trump neheztelését McCabe először azzal vívta ki, hogy a felesége, Jill McCabe a Demokrata Párt jelöltjeként Virginiában indult a szenátusi választásokon és 675 ezer dolláros hozzájárulást fogadott el a Demokrata Párttól és a Clinton-házaspár közeli barátjához, az állam akkori kormányzójához, Terry McAuliffe-hoz köthető politikai szervezettől. Bár McCabe kinevezésére csupán felesége választási veresége után került sor, és a tisztségviselő nem is titkolta felesége demokrata párti elkötelezettségét, Donald Trump és republikánus törvényhozók egy része ebben is a republikánusok sikereinek aláásására irányuló erőfeszítések bizonyítékát látta.