Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelország több tucat katonai kiképzőt küldene Ukrajnába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 26. 15:50

A lengyel hadsereg azt tervezi, hogy több tucat katonai kiképzőt küld az ukrán katonák képzésének segítésére. Erről véglegesen a lengyel és az ukrán nemzetvédelmi tárca képviselői döntenek márciusban.

Mindezt Boguslaw Pacek tábornok, a lengyel nemzetvédelmi miniszter megbízottja, az Ukrajnának szánt NATO-kiképző programok irányítója jelentette be február 25-én, szerdán az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak adott nyilatkozatában.

Az RMF FM úgy értesült, a lengyel oktatók a kárpátaljai Desnában, a Lemberghez közel fekvő Javorovban dolgoznának.

Szerdán Bronislaw Komorowski lengyel elnök „érdekes lépésnek" minősítette David Cameron brit miniszterelnök keddi döntését, amely szerint Nagy-Britannia kiképző egységet küld Ukrajnába az ukrán hadsereg felkészültségének erősítésére. Komorowski elmondta, a brit és a lengyel álláspont abban hasonlít, hogy nem kell elzárkózni az Ukrajna támogatását szolgáló lehetséges megoldásoktól.

A lengyel elnök ezzel kapcsolatban az alakuló lengyel-litván-ukrán dandárra utalt, amely – mint mondta – „az ukrán katonák kiképzésének eszköze lesz, hogy ezek minél magasabb fokon közeledhessenek a NATO katonai rendszeréhez".

Komorowski már korábban hangsúlyozta, a dandárt nem Donyec-medencei harcokra szánják, működése Ukrajnának a NATO követelményrendszeréhez való közeledését szolgálja.