Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia az önkéntes tartalékosokról

Szöveg: Dr. Hajós Dezső |  2015. február 26. 14:47

A Honvédszakszervezet (Hosz) tagjai között sokan vannak, akik szolgálati járandóságos személyként vállaltak önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot, de jó néhány önkéntes védelmi tartalékos tagja is van az érdek-képviseleti szervezetnek. Ez adta az apropóját a Hosz szervezésében február 25-én megrendezett Önkéntes tartalékosok – érdekképviselet témájú konferenciának.

1595988378

A konferenciát megnyitva Czövek János, a szakszervezete elnöke hangsúlyozta: az érdek-képviseleti tevékenység egyik eleme az önkéntes tartalékosok képviselete.

A rendezvényen részt vett Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka is, aki előadásában áttekintette az önkéntes tartalékos rendszer létrehozásának főbb eseményeit. Hangsúlyozta: ma már egy több mint ötezer önkéntes katonából álló rendszerről beszélhetünk, amelynek koordinálása a parancsnokság feladata. „Ezt a tevékenységet eddig is segítette a szakszervezet, de a mostani konferencia a konkrét tapasztalatok összegzésére is lehetőséget teremt" −  mondta Vanyur ezredes.

1595988379

Piros Ottó ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka az egységszintű vezető szemszögéből mutatta be az önkéntes tartalékos rendszer hasznosságát, majd szólt a tapasztalatokról is. Hangsúlyozta: a tényleges szolgálatukat teljesítő önkéntes tartalékosok szakmailag megalapozott munkájukkal jelentős mértékben járulnak hozzá az alakulat feladatainak ellátásához.

1595988379

Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredes, a HM Védelemgazdasági Hivatal Központi Illetményszámfejtő és Rendszer-üzemeltető Igazgatóság igazgatója a HM Költségvetési Gazdálkodási Információs Rendszer (KGIR) Ügyfélszolgálati Rendszerrel történő funkcionális bővítését mutatta be. Előadásának az adta a különös aktualitását, hogy az általa vezetett igazgatóság a közelmúltban készült el az ügyfélszolgálati rendszer önkéntes tartalékosok számára fejlesztett elemének bevezetésével. Az ehhez történő csatlakozás, illetve online ügyintézés lehetőségéről 2015. február elején kapott értesítést valamennyi önkéntes tartalékos.

Sörös István, a Honvédszakszervezet nyugállományú-tagozatának elnöke a konferencia zárásaként összegezte az elhangzottakat, továbbá az önkéntes tartalékos szolgálat teljesítése során felmerült jogszabály-alkotási, pénzügyi, logisztikai és ellátási problémákat, valamint azok orvoslásának szükségességét és lehetőségét.

1595988379

Fotó: Tóth László és a szerző