Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tengerészeti hadgyakorlatot kezdett az iráni hadsereg elit egysége

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 26. 13:44

Tengerészeti hadgyakorlatot kezdett február 25-én, szerdán az iráni hadsereg elit egysége, a Forradalmi Gárda a Perzsa-öböl bejáratánál fekvő Hormuzi-szorosban, ahol több, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni harcban részt vevő nyugati hadihajó állomásozik.

Az ilyen hadgyakorlat rendszeres, a jelenlegi Kesm sziget közelében zajlik. Az iráni média a hadgyakorlat időtartamát nem közölte.

Az állami televízió beszámolója szerint A Nagy Próféta 9 fedőnevű hadgyakorlat során egyebek közt „nagy találati pontosságú" rakétákat indítanak tengerpartról, pilóta nélküli repülőgépet lőnek le és aknákat telepítenek a tengerfenékre.

Mohammed Ali Dzsafari tábornok, a Forradalmi Gárda parancsnoka szerint a hadgyakorlat célja, hogy „üzenetet küldjön a külföldi hatalmaknak Irán erejéről".

Az iráni reguláris hadsereg legutóbb decemberben tartott hadgyakorlatot a szoros közelében.

A Forradalmi Gárda felel az öbölben szolgálatot teljesítő különböző, rövid és közepes hatótávolságú, tengeri célpontok elleni rakétákkal felszerelt gyors támadónaszádokból és kis tengeralattjárókból álló haditengerészeti erőkért.

A nyugati szakértők által mintegy 20 ezer fősre becsült haderő korábban kilátásba helyezte, hogy lezárja a Hormuzi-szorost, amelyen áthalad a világ tengeri kőolajszállítmányainak egyharmada. Teherán azt állítja, hogy védelmi doktrínája kizárólag defenzív célokat szolgál.

Ami a Hormuzi-szoros környékén a nyugati jelenlétet illeti, Franciaország Charles de Gaulle nevű repülőgép-hordozója Bahreintől 200 kilométerrel északra cirkál a Perzsa-öbölben. Bahreinnél állomásozik az amerikai Ötödik Flotta és a brit haderő egy támadó atom-tengeralattjárója, egy légvédelmi és egy tengeralattjáró-elhárító fregattja is.

Irán közben tárgyalásokat folytat a Hatokkal (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal) vitatott atomprogramjáról. A felek reményei szerint jövő hónapra megszülethet a keretszerződés, júniusban pedig a végleges megállapodás.