Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Letartóztatások Franciaországban és Belgiumban, fokozott készültség világszerte

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 15. 16:25

Még mindig rengeteg a kérdőjel a pénteki párizsi merényletek kapcsán, de folyamatosak az őrizetbevételek Franciaországban és Belgiumban. Az európai nagyvárosokban, így Budapesten is megerősítették a rendőri és katonai jelenlétet. Magyarországon is nemzeti gyásznap van. Összeállításunk folyamatosan frissül. (Utolsó frissítés: 20.53)

20.53

Katonai rendészek járőröznek a Groupama Arénánál a magyar-norvég EB-pótselejtező mérkőzés során. Fotógalériánkért kattintson!

1596003983

19.33

1596003983
A péntek éjjeli párizsi merényletek újabb elkövetőjét azonosították a nyomozó hatóságok – tudta meg az AFP hírügynökség a franciaországi nyomozáshoz közelálló forrásokból vasárnap.
Az újabb, második azonosított elkövető egyike volt annak a négy merénylőnek, aki a Bataclan rendezvényközpontot támadta meg.
Egyes források szerint francia, mások szerint belga állampolgár a vasárnap azonosított öngyilkos merénylő. Egyik testvérét Brüsszelben őrizetbe vették, majd francia források szerint szabadlábra helyezték. Ezt a belga ügyészség azonnal cáfolta, azt állítva, hogy az őrizetbe vételt meghosszabbították.
Másik testvére hollétéről nem tudnak semmit a hatóságok, lehet, hogy ő is a merénylők között volt, vagy szökésben van. Belgium nemzetközi elfogató parancsot adott ki ellene.

A francia rendőrség Twitter-oldalán kora este közzétett felhívás szerint a keresett férfi neve Abdeslam Salah, 26 éves, 175 centiméter magas, barna szemű. A hatóságok a férfi fotóját is közzétetették, és arra kérik azokat, akik bármit tudnak hollétéről, azonnal hívják a 197-es telefonszámot. Veszélyes egyén, nehogy egyedül lépjenek fel ellene! – figyelmeztetett a francia rendőrség.
A férfit szombat reggel a francia-belga határon ellenőrizték. A nyomozók azonban nem biztosak abban, hogy az, aki a személyi okmányokat bemutatta, valójában Abdeslam Salah volt.
A három testvér Brüsszelben élt állandó jelleggel, ott született franciák vagy belga állampolgárok.
A hatóságok a hét öngyilkos merénylő közül eddig kettőt azonosítottak. A szombaton elsőként azonosított, algériai gyökerekkel rendelkező, de már Franciaországban született 29 éves Ismail Omar Mostefai szintén a Bataclant megtámadó terroristák egyike volt.

19.30

Ismeretlen okokból pánik tört vasárnap este a párizsi République (Köztársaság) téren, ahol ismét ezrek gyűltek össze, hogy a merényletek halálos áldozataira emlékezzenek.
A tér néhány perc alatt kiürült, a környéken helikopterek köröznek.
A hírtelevíziók tudósítása szerint a környéken jelen lévő rendőrök szerint semmi gyanús nem történt. Vagy egy petárda robbant fel, vagy pedig téves hírek terjedtek a tömegben és az emberek azért kezdtek el pánikszerűen menekülni.

18.45

Izrael titkosszolgálati információkat adott át a párizsi támadás után Franciaországnak – jelentette be a zsidó állam miniszterelnöke a szombat ünnepének vége utáni nyilatkozatában. Izrael titkosszolgálati információkkal árasztotta el a franciákat az utóbbi huszonnégy órában – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu.
Egy magas rangú tisztviselő szerint a párizsi merényletekben érintett szervezetekről és emberekről osztotta meg információit Jeruzsálem Párizzsal. Izraelnek titkosszolgálati értesülései vannak. Nem vagyunk éppen jelentéktelenek ezen a területen, és a birtokunkban lévő tudást megosztjuk Franciaországgal és a többi érintett állammal – mondta korábban Netanjahu a párizsi vérfürdő után, a külügyminisztériumban megrendezett eligazításon. Ez az Iszlám Állam és általában a szélsőséges iszlám terror elleni együttműködés fontos része. Több úton is együttműködünk, de ezeket most nem ajánlatos részletezni – tette hozzá az izraeli kormányfő.

Az egyik rádiócsatorna szerint Jeruzsálem Szíriában és Irakban működő fegyveres csoportok megfigyeléséből származó titkos tudását adta át.
Izrael előzetes információval nem rendelkezett a péntek esti támadásról, de azt követően órákon belül megosztotta az akciót végrehajtó több fegyveresről szerzett információit – állította a helyi kettes kereskedelmi tévécsatorna egy meg nem nevezett magas rangú tisztviselőre hivatkozva.
A tévé hírei szerint az izraeli titkosszolgálat egyértelmű operatív kapcsolatot lát a francia fővárosban és a csütörtökön Bejrútban végrehajtott merényletek, valamint az október végi orosz gép Sínai-félsziget feletti felrobbantása között.
A katonai rádió úgy tudja, hogy az izraeli kémszolgálatok megfigyelés alatt tartják Szíriát és Irakot, az Iszlám Állam területeit, ami információk gyűjtését eredményezhette a Párizsban lecsapó szervezetről.
Egy nyugati diplomata tavaly azt állította, hogy Izrael olyan információkkal látja el az Egyesült Államokat és az Iszlám Állam ellen harcoló szövetségeseket, amelyeket nemzetközi utazási adatbázisokból szerez, ezek olyan nyugati polgárok útját rögzítik, akik gyaníthatóan az iszlamista felkelőkhöz csatlakoztak.

16.36

Budapesten is katonai rendészek járőröznek a bevezetett magasabb készültségnek megfelelően. Galériánkért kattintson!

1596003984

16.24

A párizsi merénylethez használt fegyvereket, három Kalasnyikovokot találtak a terrorakciók során igénybe vett egyik gépkocsiban, amelyet vasárnap reggel találtak meg a francia főváros Montreuil nevű elővárosában, és őrizetbe vettek 15 embert a Bataclanban végrehajtott támadás egyik elkövetője környezetéből – közölték rendőrségi források.
Szemtanúk szerint egy fekete színű Seat gépkocsit használtak a merénylők péntek este az utcai lövöldözések három helyszínén, amikor bárok és éttermek teraszain ülő embereket öltek meg. Ezt a gépkocsit találták meg vasárnap a rendőrök.
A France2 francia közszolgálati televízió szerint a belga rendszámú fekete gépkocsiban egy hátizsákot és három Kalasnyikovot és hozzá tartozó hüvelyeket találtak a rendőrök, ami arra utal, hogy a gépkocsiból is dördültek el lövések. A nyomozók DNS-mintákat is vettek a gépkocsiból.
A televízió úgy tudja, hogy terrorkommandó tagjai a gépkocsiban töltötték az éjszaka egy részét, majd egy másik járművel a hajnali órákban a belga határ felé indultak, ahol ellenőrizték őket. A gépkocsit a rendőrök továbbengedték, de a benne ülők adatai rögzítésének köszönhetően tudták Belgiumban előállítani szombaton a kommandó tagjait. Az őrizetbe vett személyek számáról különböző információk ismeretesek, de a France2 értesülése szerint egy ember még szökésben van, őt nagy erőkkel keresik Belgiumban.

Francois Molins párizsi főügyész még szombaton azt közölte, hogy a belga hatóságok három embert vettek őrizetbe a párizsi merényletekkel kapcsolatban. Egyikük, egy Belgiumban élő francia állampolgár bérelte azt a fekete színű, belga rendszámú Volkswagen Polo típusú gépkocsit, amelyet a Bataclan rendezvényteremben előtt találtak, ahol legalább 89-en vesztették életüket a terrortámadásban.
A Bataclanban végrehajtott támadás egyik elkövetője, Ismail Omar Mostefai környezetéből már 15 embert vettek őrizetbe, valamennyien családja tagjai, amellyel állítólag nem tartotta a kapcsolatot.
A 29 éves francia állampolgárt az egyik ujja alapján azonosították, amelyet a helyszínen találtak meg a rendőrök a törmelékek között. A férfi a testére erősített robbanó szerkezettel felrobbantotta magát, amikor a rendőrök behatoltak a koncertterembe.
Ismail Omar Mostefai a Párizs közeli Courcouronnes-ban született, Chartres-ban élt, két gyermeke van. Kisebb köztörvényes bűncselekmények miatt ismert volt a hatóságok számára, ezért rendelkeztek tőle ujjlenyomattal. 2004 és 2010 között nyolcszor ítélték el, de egyszer sem kapott börtönbüntetést. A férfi 2010 óta hatósági megfigyelés alatt állt, de sosem találtak arra utaló jelet, hogy terrorista összeesküvésben vett volna részt. Azt viszont tudni lehetett róla, hogy az elmúlt időszakban gyorsan radikalizálódott, a Chartres melletti Luce mecsetjét látogatta. A hatóságok most azt a több hírportálon is megjelent feltételezést próbálják megerősíteni, hogy a férfi tavaly valóban járt-e Szíriában.

1596003984

Hat helyszínen követtek el öngyilkos merényletet szombatra virradóra a francia fővárosban és környékén: a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben lévő Stade de France stadionban, a francia fővárosban pedig a Bataclan rendezvényteremben tartott rockkoncerten, a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek és bárok szomszédságában. Nincsenek még végleges adatok a halottak és a sebesültek számát illetően sem. A vasárnapi délutáni hivatalos jelentések 129 halálos áldozatról és 350 sebesültről szóltak. A sebesültek közül soknak súlyos az állapota, így a halottak száma még emelkedhet.
Manuel Valls miniszterelnök vasárnap azt közölte, hogy 103 áldozatot már azonosítottak, az áldozatok közül még 20-30 embernek nem ismeretes a személyazonossága, de a következő órákban őket is azonosítani fogják.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások helyszínén találtak egy szíriai és egy egyiptomi útlevelet két öngyilkos merénylő maradványai mellett. A CNN hírtelevíziós nyomozati forrásokra hivatkozva közölte vasárnap, hogy az egyiptomi útlevél feltehetően hamis. A másik útlevélnek a tulajdonosát októberben regisztrálták Lérosz szigetén. Menekültként érkezett Törökországból, de a hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy az illető azonos az egyik merénylővel.

15.20

A péntek esti párizsi vérengzés két támadója a belga fővárosból érkezett – közölte ügyészségi tájékoztatásra hivatkozva vasárnap a francia nyelvű belga közszolgálati televízió és rádió, az RTBF.
A belga hatóságok tegnap délután és este is több műveletet hajtottak végre Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, a belga ügyészség pedig azt közölte, hogy hét embert állítottak elő. A kerület polgármestere arról számolt be a csatornának, hogy a rendőri akció során összesen öt embert tartóztattak le.


14.18

A párizsi merényletsorozat óta a brit hatóságok megerősítették a határok őrizetét – mondta vasárnap a brit belügyminiszter.
Theresa May a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a határőrizeti szervek az eddigieknél alaposabban ellenőrzik a Nagy-Britanniába belépő teherjárműveket, és azok is „fokozott rendőri és határőri jelenlétet" tapasztalhatnak, akik a személyforgalomban lépik át a brit határt.

A belügyminiszter nem cáfolta azokat a vasárnapi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a brit utcákon a hadsereg elit kommandós alakulata, az SAS egységei kezdtek járőrözést a párizsi merényletek után. Az erre vonatkozó kérdésre Theresa May kitérően csak annyit mondott, hogy „vannak kipróbált módszerek" a biztonsági intézkedések „katonai támogatására".
Hozzátette: a konkrét intézkedések részleteiről nem kíván nyilatkozni.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap kormányforrásokból származó értesülése szerint az SAS terrorelhárító egységének egy „hozzávetőleg 50 fős" alakulatát a párizsi merényletek után, katonai jelölést nem viselő helikopterekkel áttelepítették a brit királyi légierő (RAF) nyugat-londoni támaszpontjára.
A lap forrásai szerint David Cameron miniszterelnök tűzparancsot adott a biztonsági erőknek arra az esetre, ha Nagy-Britanniában is kísérlet történne a párizsihoz hasonló terrortámadás végrehajtására.
A The Sunday Times által név nélkül idézett egyik brit elhárítási tisztviselő azt mondta: az ilyen helyzetekben „nem cél a tárgyalásos életmentés (…) A cél a gyors beavatkozás és a terroristák megölése".
A lapnak nyilatkozó illetékesek hangsúlyozták ugyanakkor, nincs olyan hírszerzési értesülés, amely küszöbönálló nagy-britanniai terrortámadásra utalna.
David Cameron a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportjának (COBRA) szombati értekezlete után a Downing Streeten tett nyilatkozatában elmondta, hogy a testület döntése alapján nem módosul a brit terrorkészültségi szint.

1596003984

Nagy-Britanniában tavaly nyár óta a második legmagasabb szintű – a hivatalos meghatározás szerint súlyos fenyegetettségnek megfelelő – készültség van érvényben.
Theresa May belügyminiszter a BBC vasárnapi műsorában hangsúlyozta: ez a készültségi szint is azt jelenti, hogy a biztonsági szolgálatok megítélése szerint „jelentős a valószínűsége" egy terrortámadási kísérletnek Nagy-Britanniában.
A legmagasabb készültségi szint a brit skálán a „kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a szolgálatok küszöbönálló terrortámadásról értesülnek.
Arra a kérdésre, hogy milyen biztonsági ellenőrzésnek vetik alá a Nagy-Britannia által befogadni tervezett szíriai menekülteket, Theresa May elmondta: a brit kormány az ENSZ menekültügyi szervezetével (UNHCR) együttműködésben ellenőrzi a befogadott menekülteket. Az UNHCR biometrikus adatokat vesz fel, dokumentumokat vizsgál, interjúkat készít a menekültekkel, ellenőrzi, hogy nem voltak-e részesei háborús vagy egyéb súlyos bűncselekményeknek.
Ezután a brit belügyminisztérium külön is elvégez hasonló biztonsági szűréseket – tette hozzá a miniszter.

A brit kormány a nemrégiben bejelentett hivatalos terv alapján a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába.
London azonban nem vesz részt az Európai Unió területén tartózkodó menekültek közös elosztását célzó uniós programban, hanem közvetlenül a Szíriával szomszédos országokban, Törökországban, Jordániában és Libanonban működő ENSZ-menekülttáborokból telepít Nagy-Britanniába menekülteket, más EU-tagállamokból nem. Álláspontja ugyanis az, hogy így a befogadott menekülők közvetlen, biztonságos úton juthatnak el Nagy-Britanniába, és nem kell segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes utazásra.

12.53

A közbiztonságot illetően „drasztikus változtatásokat", Európában pedig „új bevándorlási politikát" sürgetett Nicolas Sarkozy volt francia államfő vasárnap, miután egyórás megbeszélést folytatott utódával, Francois Hollande jelenlegi államfővel két nappal a 129 áldozatot követelő párizsi merényletek után. „Európának össze kell fognia, és új bevándorlási politikát kell meghatároznia" – mondta az exelnök. „Nincs természetesen kapcsolat (a támadásokkal), de a probléma felmerül. A szíriai helyzetnek betudható migrációs hullámot közösen kell kezelni" – tette hozzá. „Mindenkire szükségünk van az Iszlám Állammal való leszámoláshoz, beleértve az oroszokat is, nem lehet két külön koalíció Szíriában" – hangsúlyozta Nicolas Sarkozy.

11.35

Párizs Montreuil elővárosában megtalálták a pénteki terrorakció során használt egyik gépkocsit, és őrizetbe vettek hat embert a már azonosított merénylő környezetéből – közölte francia rendőrség vasárnap.
A Seat gépkocsiról feltételezik, hogy a merénylők a 10. kerületben lévő Le Petit Cambodge étterem és a Le Carillon bárnál végrehajtott terrorakcióban használták.
Francois Molins ügyész még szombaton közölte, hogy a terroristák egy Seat típusú személygépkocsin érkeztek a 10. kerületbe, ahol megöltek 15 embert, 10 másikat megsebesítettek.
A Bataclan rendezvényteremben végrehajtott terrorakció egyik elkövetője, Ismail Omar Mostefai környezetéből őrizetbe vettek hat embert, köztük a 29 éves francia férfi apját és testvérét, valamint egy nőt.
A rendőrség korábban közölte, hogy a férfi rokonságának tagjainál házkutatást tartanak.

11.24

1596003984

A Kossuth téren is félárbocra eresztettéka magyar nemzeti lobogót. Fotógalériánk itt.

09.12

Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak – legalábbis így értesült a horvát RTL televízió vasárnap.
Az útlevél tulajdonosa Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták.
Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább.
Horvátország minden olyan információt megoszt Franciaországgal, amely segíthet – mondta.

09.02

A párizsi merényletek után Tirana lehet az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet következő célpontja, legalábbis ez derül ki egy, az albán belügyminiszternek küldött levélből – jelentette honlapján a tiranai Top Channel televízió.
A Saimir Tahiri albán belügyminiszter magán email-címére érkezett fenyegető üzenetben az áll: „Most ti következtek! Elkezdődött a szent háború mindazok ellen, akik részt vesznek az Iszlám Állam elleni háborúban. Reszketni fogtok és térdre rogytok Allah előtt. Allah hatalmas." Az albán terrorelhárítás nyomozást indított.
A Top Channel a beszámolóban kiemelte, hogy a levél a Vörös Brigádok (Brigadat e Kuqe) nevű kommunista szervezet címéről érkezett, amely szervezet nem köthető össze az Iszlám Állam ideológiájával.

08.59

Európa és a szabadság elleni támadás a franciaországi vérengzés, ami arra készteti a belga kormányt, hogy szembeszálljon a fenyegetéssel – fogalmazott Charles Michel belga miniszterelnök a francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió, az RTBF híradójának különkiadásában szombat este.
A miniszterelnök elmondta, hogy a belga biztonsági erők teljes állománya már egy éve megerősített szolgálatban van.
A Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében szombat délután öt ember előállításával végződő rendőrségi razziával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a francia és belga szélsőségesek szoros együttműködése a földrajzi közelség miatt lehetséges. A kérdés csak az, hogy miért alakultak ki szélsőséges radikális csoportok ezekben az országokban – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az utóbbi hónapokban 160 embert állítottak elő a két ország biztonsági szolgálatai.
A közszolgálati televízió információi szerint háromra emelkedett a belga halálos áldozatok száma a Párizsban pénteken elkövetett terrortámadásokban.

1596003985

07.44

Görög kormányforrások és lapinformációk szerint az egyik terrorista holttestének közelében talált szíriai útlevelet Görögországban regisztrálták. Szintén athéni információk szerint két támadó is Görögországon keresztül érkezhetettFranciaországba, a francia hatóságok azonban idáig nem erősítették meg ezt.

06.32

Több helyszínre is feleslegesen szálltak ki a hatóságok szombat este a francia fővárosban, viszont Bondoufle városában őrizetbe vették a Bataclan klub egyik mészárosának apját, illetve testvérét. Lapinformációk szerint a 29 éves, francia állampolgárságú támadó 2013 őszétől fél évet töltött Szíriában, és hazatérése után is tagja volt egy szalafista csapatnak. Állítólag a titkosszolgálatok látókörébe is bekerült.

06.19

A párizsi terrortámadásokra vonatkozó hírszerzési információkról és a francia hatóságokkal való együttműködésről kapott tájékoztatást szombaton Barack Obama elnök az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács washingtoni ülésén, mielőtt elutazott volna a G20 csoport törökországi csúcstalálkozójára.
A Fehér Ház közleménye szerint a tanácskozás részvevőinek nem volt tudomásuk az Egyesült Államok elleni konkrét vagy hiteles fenyegetésről, amikor áttekintették a biztonsági készültség állapotát. Leszögezték, hogy mindent el fognak követni az amerikaiak megoltalmazása érdekében. Obama arra utasította munkatársait, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az amerikai nagykövetségek védelméért is.
Az elnök megerősítette, hogy továbbra is szoros kapcsolatban állnak majd francia partnereikkel és készek minden segítséget megadni a nyomozáshoz. A CBS televízió értesülése szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei hamarosan becsatlakoznak a francia nyomozásba.

1596003985

Az elnök csapata a Fehér Házban folytatott eszmecsere során megállapította, hogy Washington nincs birtokában olyan információnak, amely ellentmondana annak az előzetes francia megállapításnak, miszerint a történtekért az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet a felelős.
Mark Toner, a külügyminisztérium szóvivője nyilatkozatban erősítette meg azt a sajtóértesülést, miszerint a párizsi mészárlásnak a 23 éves Nohemi Gonzalez személyében amerikai halálos áldozata is van. Gonzalez, aki a Long Beach-i Kaliforniai Állami Egyetem hallgatója, a médiához eljutott információk szerint amerikai-mexikói kettős állampolgár. Az amerikai diplomáciai tárca a nap folyamán korábban közölte, hogy több amerikai is megsérült a merényletekben.
Szombat este a washingtoni Fehér Ház tőszomszédságában lévő Lafayette téren több ezren vettek részt egy Franciaországgal való szolidaritási megemlékezésen.

A CNN televízió híroldala szerint amerikaiak százai ajánlották fel pénteken a közösségi portálokon, hogy otthonukba fogadják be a repterek lezárása miatt az Egyesült Államokban rekedt franciákat. Mások élelmiszert és személyszállítást ajánlottak fel.
A demokrata elnökjelölt-aspiránsok szombat esti, a CBS által közvetített vitájának részvevői néma tiszteletadással adóztak a párizsi áldozatok emlékének. Hillary Clinton volt külügyminiszter szerint gyökerestül ki kell irtani a dzsihadista radikális szervezeteket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az IÁ legyőzése nem lehet „amerikai harc", viszont támogatást ígért azoknak, akik (szárazföldi) támadást indítanak az IÁ ellen.
Clinton kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy vajon az Obama-kormány alábecsülte-e az IÁ jelentette veszélyt, és az üggyel kapcsolatos felelősséget alapvetően közel-keleti szereplőkre, Máliki volt iraki kormányfőre és Aszad szíriai elnökre hárította.

Az ugyancsak a Fehér Házra pályázó Bernie Sanders vermonti szenátor hangsúlyozta, hogy az IÁ elleni koalícióban kulcsszerepet kell játszaniuk a muszlim országoknak. Utalva egyebek között arra, hogy Clinton szenátorként az iraki beavatkozás mellett szavazott, hozzáfűzte, hogy „az invázióknak és rendszerváltozásoknak nem várt következményei voltak".
Martin O’Malley, Maryland volt kormányzója, Clintonnak ellentmondva azt mondta, hogy az IÁ elleni küzdelem igenis amerikai harc, de azt nem vívhatja egyedül az ország.
A szíriai migránsok amerikai betelepítésével kapcsolatban Clinton és O’Malley egyaránt 65 ezer alaposan átvilágított ember befogadását szorgalmazta, Sanders szerint azonban a probléma teljes mélységében nem ismert, ezért konkrét számot nem mondott, de rámutatott, hogy az Egyesült Államoknak „erkölcsi felelőssége van Európával kapcsolatban".

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns úgy vélekedett, hogy „nagyon-nagyon más lett volna a helyzet", ha az áldozatoknál fegyver lett volna. Trump szerint „esztelenség" lenne az Egyesült Államok részéről, ha a támadásokat követően szíriai migránsokat fogadna be. Mint mondta, az Egyesült Államoknak sokkal agresszívabban kellene fellépnie az Iszlám Állam ellen, mint ahogyan azt most teszi.
Hasonlóképpen erőteljesebb amerikai katonai szerepvállalást sürgetett Washingtontól több más, a republikánus hivatalos elnökjelöltségért versenybe szállt politikus is.
A merényletsorozat nyomán hallatták hangjukat az amerikai muszlim szervezetek. Nihad Awad, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának ügyvezető igazgatója szombaton elítélte a polgári lakosság ellen intézett „szörnyű és aljas támadást" és kijelentette, hogy az IÁ „nem képviseli a muszlimokat".

Oussama Jammal, az Egyesült Államok Muszlim Szervezeteinek Tanácsának vezetője arra szólította fel az amerikai muszlimokat, hogy gyertyafényes virrasztással emlékezzenek meg az áldozatokról. Johari Abdul-Malik imám, az Észak-Amerikai Muzulmán Szövetség részéről arra szólította fel hittársait, hogy „kettőzzék meg erőfeszítéseiket a szélsőségesekkel szembeni éberség" terén.
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szombaton részvétét fejezte ki a francia „unokatestvéreknek" és felajánlotta Párizsnak hazája segítségét és támogatását.
A párizsi terrortámadásokat szombaton elítélte és a tettesek felelősségre vonását sürgette az ENSZ főtitkára és Biztonsági Tanácsa is.

06.10

Egy egyiptomi útlevelet is találtak szombaton az egyik öngyilkos merénylő holttestének közelében a párizsi Stade de France stadionnál; Kairó eközben bejelentette, hogy egy egyiptominak nyoma veszett Párizsban, később azonban a sebesültek között rátaláltak a fiatalemberre.
Az egyiptomi okmány felleléséről a BFMTV francia hírtelevízió számolt be, röviddel azon rendőrségi bejelentések után, amelyek szerint az egyik merénylő holtteste mellett szíriai útlevelet találtak. A két úti okmány tulajdonosainak személyazonosságát nem közölték; jelenleg is vizsgálják az útlevelek és a merényletek közötti esetleges összefüggéseket.
Szombat este bejelentették, hogy rátaláltak arra az egyiptomi fiatalemberre, akinek korábbi hírek szerint a Stade de France-nál veszett nyoma. Az is elképzelhető, hogy az ő elveszett útlevelét találták meg a helyszínelésen.

1596003985

Kairó a délutáni órákban jelentette be, hogy egy 1988-as születésű egyiptomi fiatalember eltűnt a francia fővárosban. Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő szerint Valíd Abder-Rázek Júszef édesanyja társaságában utazott Párizsba, és péntek este elment a Stade de France stadionban megrendezett francia-német labdarúgó mérkőzésre. Abu Zeid rámutatott, hogy a párizsi egyiptomi nagykövetség szerint Abder-Rázek nem tért vissza a szállására.
Azt is elmondta, hogy az egyiptomi külképviselet állandó kapcsolatban áll a francia külügyminisztériumban összeült válságtanáccsal, amelynek értesülései szerint a fiatal egyiptomi neve sem a sebesültek, sem az áldozatok listáján nem szerepel.
Időközben azonban jelentkezett az érintett fivére, aki az egyiptomi al-Haját televízió egyik műsorába betelefonálva elmondta, hogy testvére súlyosan megsebesült a stadionnál. Közlése szerint addigra már három műtétet hajtottak végre a 27 éves egyiptomin, akit a teste különböző pontjain sebesítettek meg repeszdarabok.
A betelefonáló szerint Abder-Rázek őt kísérte el Párizsba, ahova egészségügyi kezelésre érkezett, és hangsúlyozta, hogy fivérének semmi köze a terroristákhoz. Azt is megemlítette, hogy testvére a támadás során elveszítette az útlevelét, amelyet azonban a hatóságok megtaláltak.
Egyelőre nem világos, hogy ugyanarról az úti okmányról van-e szó, amelyet a dzsihadista merénylő holttesténél találtak.

06.05

A magyar kormány a pénteki párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére november 15-ét, vasárnapot nemzeti gyásznappá nyilvánítja.
A nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbócra kell ereszteni. A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi törvényben meghatározott középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén Magyarország lobogóját és az európai uniós lobogót félárbócra kell ereszteni. A vasárnap 9 órakor kezdődő ceremónián részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.
Orbán Viktor szombat délelőtt jelentette be az M1 aktuális csatornán, hogy a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra.

A péntek éjjeli merényleteknek 129 halálos áldozata van, 352-en megsebesültek. A több helyszínen elkövetett támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A szombati nap eseményeiről itt olvashatnak részletesen.

Helyszíni fotók: Reuters, AP, AFP