Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitiltották az egyiptomi gépeket az orosz légtérből

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 15. 16:23

Kitiltotta az orosz légügyi hatóság az egyiptomi állami légitársaság repülőgépeit Oroszországból. Az orosz légügyi hatóság (a Roszaviacija) pénteken táviratban közölte a moszkvai Domogyedovo repülőtérrel, hogy szombattól nem fogadhatja az EgyptAir gépeit.

Az orosz hatóság nem tett közzé nyilatkozatot a járatok kitiltásának okáról, a Reuters hírügynökség kérdésére pedig megtagadta az indoklást.
A tiltásra azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin elnök úgy döntött, felfüggeszti az Egyiptomba induló valamennyi orosz járatot, miután nagyjából bizonyossá vált, hogy az orosz utasszállító október 31-i zuhanását robbantás okozta. A Metrojet Airbus típusú repülőgépén 224 ember vesztette életét.

Az orosz járatok felfüggesztése óta – amely az orosz elnöki hivatal vezetője, Szergej Ivanov szerint “legalább néhány hónapig" eltart – Moszkva az Aeroflot közvetlen charter járataival evakuálja az Egyiptomban rekedt mintegy nyolcvanezer orosz turistát. Az Aeroflot sajtóirodája pénteken közölte: a légitársaság fokozatosan csökkenti egyiptomi járatainak számát, majd a téli menetrend végéig – 2016. március 27-ig – szünetelteti is egyiptomi forgalmát.

Az egyiptomi repülőgépek kitiltásáról szóló csütörtöki moszkvai bejelentésre azonnal reagált az egyiptomi polgári légügyi minisztérium vezetője. Hoszám Kamál miniszter annyit közölt, hogy Egyiptomot hivatalosan nem tájékoztatták az EgyptAir járatainak szombattól érvényes törléséről.