Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Libanoni katonák haltak meg szalafistákkal vívott harcban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 24. 19:59

A libanoni hadsereg tíz katonája meghalt egy szalafista sejk híveivel vívott harcban a déli Szidón (Szaida) városában – közölte június 24-én, hétfőn az NNA állami hírügynökség.

A jelentés szerint Ahmed al-Aszír sejk egy fegyverese is életét vesztette, és 35 katona megsebesült a vasárnap kezdett és egész éjjel folyó tűzpárbajban.

A harc, amely egy útlezárásnál támadt vitából pattant ki az iszlamisták és a katonák között, országszerte zavargásokat keltett. Radikális szunniták Bejrútban, Tripoliban és a Bekaa-völgyben úttorlaszokat emeltek az Aszír-csoporttal vállalt szolidaritás jeleként.

Médiajelentések szerint Szidónban egy palesztin menekülttábor bejáratánál lévő katonai posztot is támadás ért. Szunnita politikusok óva intettek a nemzeti hadsereg legitimitásának megkérdőjelezésétől.

Ahmed al-Aszír mintegy száz követőt tudhat maga mögött Szidónban. A csoportnak, amely állítólag öbölállamok arab radikálisaitól kap adományokat, feszült a viszonya az Irán támogatta radikális síita Hezbollahhal.

A konfliktus a szomszédos Szíriában folyó polgárháború kezdete óta súlyosbodott, mivel a Hezbollah a damaszkuszi rezsimet támogatja, Aszír viszont dzsihádra, szent háborúra hívott fel Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai ellen.