Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbia: a hadsereg tűzszünetet hirdetett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 19. 19:47

Az iszlamista koalícióhoz hasonlóan tűzszünetet hirdet a líbiai hadsereg is, hogy ezzel támogassa a Genfben megkezdett béketárgyalásokat – jelentette be január 18-án Bengáziban a nemzetközi közösség által elismert líbiai kormány.

A líbiai hadsereg vezérkara az összes fronton tűzszünetet kezd január 18-án, vasárnap este tíz órától, de ez nem vonatkozik a terroristák elleni hadműveletekre – tudatták hivatalos közleményben.

A fővárost, Tripolit és az ország harmadik legnépesebb városát, Miszrátát a nyár óta hatalmában tartó Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű iszlamista koalíció pénteken jelentette be a tűzszünetet, amelyet az ENSZ is üdvözölt. A világszervezet ezzel párhuzamosan közölte, hogy az ellenfelek a jövő héten ismét összeülnek azzal a szándékkal, hogy rendezzék az észak-afrikai országot vezető Moamer Kadhafi 2011-es bukása és halála óta tartó belső konfliktust.

Ugyanakkor az iszlamisták tripoli parlamentje vasárnapi ülésén olyan határozatot hozott, hogy a tárgyalásokat nem Genfben, hanem egy távoli dél-líbiai városban, Gátban kell lebonyolítani. A feltétel indoka egyelőre nem ismeretes.

Az ENSZ még nem reagált a döntésre.

A Genfben szerdán és csütörtökön lezajlott egyeztetésen az ellenfelek megállapodtak egy ütemtervben, amelynek célja egy egységkormány megalakítása. Abban is sikerült megegyezniük a résztvevőknek, hogy az ország infrastruktúrája feletti állami ellenőrzés érdekében a fegyveres csoportoknak minden líbiai városból ki kell vonulniuk, és fel kell hagyniuk az összecsapásokkal.

Kadhafi 2011. októberi halála óta Líbiában számos csoport küzdelmet vív a hatalomért és az ország kőolajából származó jövedelméért. A harcoló csoportok között iszlamista szélsőségesek is vannak, köztük olyan szervezetek, amelyek nem vesznek részt a béketárgyalásokon.