Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbiáról, Afganisztánról, Szíriáról és Ukrajnáról is beszélt a NATO-főtitkár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 11. 10:09

Aggodalmának adott hangot Ali Zeidán líbiai miniszterelnök elhurcolása miatt szokásos csütörtöki, még a kormányfő elengedése előtt megtartott havi sajtótájékoztatóján Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

A dán politikus kijelentette, hogy a helyzet jelenleg tisztázatlan, ha Zeidánt valóban elrabolták, akkor haladéktalanul szabadon kell őt engedni. „A stabilitás és a jogállamiság döntő fontosságú" – szögezte le Rasmussen.

A főtitkár újságírói kérdésre megerősítette, hogy a líbiai kormányzat májusban segítséget kért a szervezettől a biztonsági helyzet javításához, amire szerinte gyorsan reagált is a NATO.

Szakértőket küldtünk, jelenleg pedig vizsgáljuk, hogy hogyan tudnánk segíteni – közölte.

Elmondta, hogy sok nemzetközi szereplő van jelen Líbiában, például az ENSZ és az EU is segít az észak-afrikai országnak, a NATO pedig hozzáadott értéket szeretne nyújtani. Rasmussen leszögezte, hogy Líbia független és szuverén ország, és Tripoli dolga eldönteni, hogy mikor milyen külső segítséget kér és kitől.

 

„Azt hiszem, mindenki számára világos, hogy valamit tenni kell a stabilitás garantálása érdekében, de a líbiaiaknak kell eldönteniük, hogy kérnek-e külső segítséget" – húzta alá.

A NATO főtitkára kitért Afganisztánra is, rámutatva, hogy a NATO és partnerei „befektetése", erőfeszítése Afganisztánban példa nélkül álló, és hozzátette, hogy Afganisztán is nagy utat tett meg az elmúlt 10 évben. Kitért arra is, hogy a jövőre esedékes választások előkészületei teljes mértékben az afgánok kezében vannak. Örömmel nyugtázta, hogy minden tartományi tanács esetében szerepelnek nők is a jelöltek között, és hogy a folyamatban minden etnikai közösség részt vesz.

„Átlátható, mindenki részvételével zajló és hiteles választásra van szükség annak érdekében, hogy az eredményt az afgán nép elfogadja, hogy a politikai folyamat hiteles, stabil és kiszámítható legyen, ahogyan azt az afgánok és a nemzetközi partnerek is elvárják" – mondta a dán főtitkár, miután a legutóbbi elnökválasztáson a győztes jelenlegi elnök, Hamid Karzai csalás vádjába keveredett.

Üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát Anders Fogh Rasmussen a szíriai helyzet ügyében. A szíriai kormányt és minden érintettet az ENSZ-szel és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel való együttműködésre szólított fel, hogy az összes szíriai vegyi fegyvert a megszabott határidőig sikerüljön megsemmisíteni.

A NATO-főtitkár egyúttal aggodalmának adott hangot, amiért folytatódnak a harcok a közel-keleti országban.

„A katonai megoldás nem megoldás, csak a politikai megoldás megoldás" – buzdította a harcolókat a fegyverek letételére a katonai szövetség vezetője.

Rasmussen Ukrajna esetleges NATO-tagságáról is beszélt, és örömmel jelentette be, hogy ma egy ukrán fregatt csatlakozik az Ádeni-öböl biztonságát szavatoló, „Óceánpajzs" nevű NATO-hadművelethez, ami Ukrajna első részvételét jelenti NATO-akcióban. Ukrajna esetleges belépéséről ezt mondta: évekkel ezelőtt eldőlt, hogy Ukrajna csatlakozhat, ha akar és teljesíti a feltételeket. Ukrajna jelenlegi vezetése viszont úgy döntött, nem csatlakozik katonai tömbökhöz, a NATO-partnerséget viszont folytatni kívánja.

„Minden országnak joga van ahhoz, hogy szabadon megválassza partnereit és szövetségeseit" – tette hozzá Rasmussen.