Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Montenegróba látogatott a Honvéd Vezérkar főnök

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2013. október 11. 9:31

Kétnapos hivatalos látogatáson, október 9-10. között Montenegróban tartózkodott dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök. 

Benkő Tibor – megérkezését követően – találkozott Dragan Samaradzić altengernaggyal, a Montenegrói Fegyveres Erők vezérkari főnökével.

Az első napot követően – amely az informális beszélgetések jegyében telt – csütörtökön Milica Pejanović-Đurišića montenegrói védelmi miniszter asszony fogadta udvariassági látogatáson a magyar tábornokot.
A nap további eseményeként a két fél közötti plenáris tárgyalásokra került sor, amelynek keretében a montenegrói NATO- és EU-tagsággal kapcsolatos témákat vitatták meg.

1595961319

Ennek kapcsán tapasztalatot cseréltek az elmúlt három évben, az afganisztáni ISAF-misszióban történt együttműködésről. Benkő Tibor vezérezredes méltatta a Montenegró részvételét és a montenegrói katonák felkészültségét, akik korábban Baghlan tartományban, a magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoport keretében teljesítettek szolgálatot Pol-e Khomriban.

Mivel Montenegró Magyarország kiemelt regionális partnere, ezért mindkét fél fontosnak tartja a további partnerségi kapcsolatok keretében megvalósítható közös feladatok és kiképzési lehetőségek vizsgálatát. Ennek jegyében Samaradzić altengernagy kiemelt figyelmet fordított az EU Harccsoportban és a NATO többnemzeti kötelékeiben való részvétel magyar tapasztalataira.
A Honvéd Vezérkar főnök felajánlására – a NATO vezetésű béketámogató műveletek vizsgálata kapcsán -, a magyar fél egy montenegrói szakértői delegációt lát vendégül 2014-ben a téma mélyebb szintű tanulmányozása céljából.

1595961319

A tárgyalásokon a felek megvitatták továbbá az együttműködés lehetőségét – a podgoricai Helikopter Kiképző Központ nyújtotta lehetőségek kihasználásával – a helikopterpilóták kiképzésének tekintetében. Az interoperábilis helikopter-képesség megteremtésének vonatkozásában az együttműködés egy jelentős lépést jelenthet Montenegró NATO-tagságra történő felkészülésében, illetve a Magyar Honvédség helikopterpilóta-képzésének terén.

A látogatás végén mindkét fél hangsúlyozta a további együttműködés szükségszerűségét, a további lehetőségek vizsgálatát.

1595961319



Fotó: Honvéd Vezérkar