Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Macedóniába látogatott a Honvéd Vezérkar főnök

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2016. május 5. 8:46

A balkáni régió biztonsági helyzete, a migránsválság biztonságra gyakorolt hatása és a kétoldalú katonai kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségei voltak a fő témái dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök macedóniai látogatásának. A vezérkarfőnök Metodija Velichkovski altábornagy, a macedón védelmi erők vezérkarfőnökének meghívására utazott Skopjéba május 4-én, szerdán.

1596012951

Az érkezés és a katonai tiszteletadással történt fogadás után Benkő Tibor vezérezredes négyszemközti megbeszélést folytatott macedón partnerével, majd Zoran Jolevski macedón védelmi miniszterrel, amelyet követően a vezérkarfőnökök plenáris tárgyalására került sor. A megbeszéléseken részt vett dr. Bencze József, Magyarország macedóniai nagykövete is.

A plenáris tárgyaláson véleményt cseréltek a térség aktuális biztonságpolitikai helyzetéről, a macedón haderő aktualitásairól és jövőbeni irányairól. A tárgyalások fókuszpontjában a migránsválság biztonságra gyakorolt hatása és az azokra adott válaszok, valamint a tapasztalatcsere állt. Emellett áttekintették a kétoldalú katonai kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeit, köztük a lehetséges képzési együttműködéseket.

1596012951

Benkő Tibor vezérezredest udvariassági látogatáson hivatalában fogadta dr. Gjorge Ivanov macedón köztársasági elnök, akivel szintén Macedónia migránsválságban betöltött szerepéről, a Balkán biztonsági helyzetéről és az ország NATO-csatlakozásáról cseréltek eszmét. A macedón elnök elismeréssel szólt Magyarországnak, a magyar katonáknak a migránsválság kezelésében tanúsított kiemelkedő helytállása kapcsán. A továbbiakban a stratégiai partnerség kialakítására és a migrációs válsághoz kapcsolódó információmegosztásra helyeződött a hangsúly.

1596012951

Megbeszélései során Benkő Tibor vezérezredes elismerését fejezte ki a macedón védelmi erők tagjainak a migránsválság kezelésében betöltött szerepükért, amellyel nemcsak Macedónia nemzeti érdekeihez, hanem az egész európai közösség biztonságához is hozzájárulnak.

A látogatás második napján a magyar delegáció tagjai a krivolaki gyakorlótéren tekintik meg a macedón erők éleslövészeti gyakorlatát, majd a macedón-görög határon fekvő bogorodicai határátkelőnél tájékozódnak a biztonsági helyzetről, és találkoznak a macedón haderő szolgálatban lévő katonáival.

1596012952

Fotó: Honvéd Vezérkar