Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Majdnem 700 ezer ember éhezik Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 8. 10:31

Ukrajnában huzamosabb ideje nem jut elegendő élelmiszerhez több mint 670 ezer ember, akiknek 90 százaléka a kijevi központi kormány által nem ellenőrzött, önhatalmúlag kikiáltott két szakadár entitás, a donyecki és luhanszki népköztársaság területén él – áll az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (UN OCHA) szokásos heti jelentésében.

A jelentés szerint az ENSZ az elmúlt héten nem kormányzati szervezetekkel együttműködésben a „luhanszki népköztársaságban" 4400, a „donyecki népköztársaságban" pedig mintegy 10 ezer embernek osztott ki élelmiszercsomagot. Ezenfelül az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló Dnyipropetrovszk megyében 500 tonna élelmiszert juttattak el a konfliktusövezetből elmenekült emberek számára.

A jelentés kiemeli az ivóvíz, higiéniai cikkek és gyógyszerek égető hiányát. Ezzel összefüggésben rámutat a menekültek és más, a konfliktus által sújtott emberek egészségi állapotának romlására, ami „intézkedéseket tesz szükségessé". Széles körben elterjedtek a szív- és érrendszeri betegségek, pszichés zavarok és heveny légzőszervi fertőzések, valamint az elégtelen táplálkozás okozta emésztőszervi megbetegedések.

A dokumentum szerint a nélkülöző lakosságnak nyújtandó hatékony segítséget elsősorban a pénzhiány gátolja.

Április 3-i helyzet szerint az adományozók mintegy 57 millió dollár humanitárius célokra szánt segélyt utaltak át vagy ígértek meg, ami az idei évre szükséges összesen 316 millió dollár 18 százaléka. A legnagyobb segítség – 5 millió dollár – Oroszországtól érkezett. A jelentésben megemlítik, hogy április 2-án újabb, 42 kamionnyi humanitárius segélyszállítmány érkezett Oroszországból a Donyec-medencébe.

Az ENSZ adatai szerint Ukrajna mintegy 5 millió lakójának van szüksége humanitárius segítségre. A konfliktusövezetből Ukrajna más területeire menekült emberek száma 1,2 millió, további 777 ezren szomszédos országokban, főként Oroszországban kerestek menedéket.

A jelentés kitér a harcok áldozataira is: eszerint legkevesebb 6090 ember veszítette életét, a sebesültek száma pedig 15 429. Mindamellett az OCHA hangsúlyozza, hogy a halálos áldozatok száma lényegesen magasabb lehet.