Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy Háború nagyvonalakban

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. április 8. 9:27

Ami nekünk Isonzó, vagy Galícia, az a belgáknak Somme vagy Ypern. Nagy Háború nagyvonalakban címmel nyílt első világháborús belga kiállítás a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárában, Székesfehérváron. Az április 7-ei megnyitón hallhattuk, hogy a kiállítás összeállítása és Magyarországra hozatalának megszervezése közben Belgiumban eltemetett − a mai napig ismeretlen − magyar hősi halottak sírjaira bukkantak.

Az ünnepélyes megnyitón Jo Indekeu, a Belga Királyság magyarországi nagykövete kitért többek között arra, hogy a kiállítás egyik célja: felhívni az első világháború szörnyű történéseire a nagyközönség figyelmét.

„Sok lelkes reakció érkezett a kiállítással kapcsolatban. Reméljük, hogy az itt látottak hozzájárulhatnak ahhoz, hogy még jobban megértsük a világháború történéseit, és a jövőben még inkább törekszünk a háborúk elkerülésére. A munka közben belgiumi sírokban nyugvó, ismeretlen magyar hősi halottakra bukkantunk. Ez talán segít még pontosabb képet adni arról, hogy pontosan hányan is szenvedték meg az első világégés borzalmait" – jelentette ki a nagykövet.

1595991011

Jo Indekeu elmondta, hogy a vándorkiállítást a Belga Háborús Veteránok Intézete hívta életre, és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Nemzeti Levéltár segítségével január óta látható Magyarország több városában.

Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka pohárköszöntőjében annak a véleményének adott hangot, hogy ez a kiállítás nagyon jól beleillik az első világháború centenáriumi rendezvénysorozatába, hiszen nagyon fontos, hogy emlékezzünk egy olyan világégésre, amelynek következményei rendkívül tragikusak voltak Magyarország számára is.

1595991012

„A belgiumi fronton ugyanolyan súlyos volt a helyzet, mint máshol – de országaink szerencsére nem találkoztak a harcokban. Ugyanakkor tudjuk nagyon jól, hogy ami nekünk többek között Isonzó, Galícia, az a belgáknak például Somme és Ypern" – fogalmazott a vezérőrnagy.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy nincs olyan család, amelyet az első világháború ne érintett volna, így a kiállítás mindenki számára részben személyes is. A polgármester gondolatához kapcsolódva dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kiemelte: terveik szerint a közeljövőben az első világégésre vonatkozó családi emlékeket összegyűjtve, akár újabb kiállításnak is szemtanúi lehetnek az érdeklődők.

1595991012

„Azt remélem, hogy ez a kiállítás kicsit köszönet is Belgiumnak a hazánknak nyújtott humanitárius segítségért, hiszen a háború után sok hányatott sorsú magyar gyermek pihenhetett az országban" – szögezte le a főigazgatónő.

A „Nagy Háború nagyvonalakban" című kiállítás nemzetközi, belga és helyi aspektusokból mutatja be az első világháború történetét, és – mint az a címéből is kiderül – a legfontosabb eseményeket, témákat és csatákat taglalja. Belgiumot már a háború első hónapjaiban megszállták és kifosztották a németek – annak ellenére, hogy a belga hadsereg 1914 kora őszén lelassította a támadást.

1595991012

A kiállítás április 17-éig látogatható.

Fotók: a szerző felvételei