Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mali: dzsihadistákkal végeztek a francia erők egy hadműveletben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 25. 16:47

Egy dzsihadista csoport tizenegy tagja esett el a francia hadseregnek az észak-mali Timbuktu térségében végrehajtott akciója során – közölte január 24-én, pénteken egy bamakói francia katonai forrás.

Az afrikai országban állomásozó fegyveres erők a szerda éjszakai hadműveletben nagy mennyiségű fegyvert és lőszert foglaltak le. A neve elhallgatását kérő forrás arról számolt be, hogy egy francia katona megsebesült. A mali védelmi minisztérium megerősítette a fegyveresek likvidálásáról szóló híreket.

A francia hadsereg tavaly január óta hajt végre hadműveleteket Maliban más, azóta az ENSZ mali békefenntartó missziójához (MINUSMA) csatlakozott afrikai csapatokkal együtt az al-Kaidával kapcsolatban álló, az ország északi részét 2012-ben kilenc hónapon át megszállva tartó iszlamisták ellen.

Több hónapi nyugalom után a dzsihadista csoportok szeptember 28-a után ismét véres támadásokat hajtottak végre, azóta tucatnyi polgári személyt, mali katonát, illetve csádi békefenntartót öltek meg.

Október közepén több mint 1500 katona részvételével a francia erők, a MINUSMA és a mali hadsereg Hidra kódnéven nagyszabású hadművelet indítottak a dzsihadisták ellen Észak-Maliban, amelynek célja, hogy megakadályozzák a terrorcsoportok újbóli felbukkanását.