Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mali területének felszabadítása még nem fejeződött be

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 5. 8:36

Mali területének felszabadítása még nem fejeződött be – jelentette ki egy március 4-ei, hétfői interjúban a francia védelmi miniszter.

Jean-Yves Le Drian azt követően nyilatkozott egy párizsi újságnak, hogy a múlt hét végén súlyos harcok voltak francia egységek és az iszlamisták között az ország északi részében. A Gao környékén lezajlott összecsapásokban a francia katonák az iszlamisták legalább 50 harcosát ölték meg.

Az interjúban a miniszter utalt arra, hogy az iszlamisták ellen januárban indított katonai intervenció tovább folytatódik. A mali kormányzat, illetve a biztonsági erők egyelőre még nem képesek arra, hogy kezükbe vegyék saját jövőjük alakítását – tette hozzá.

A védelmi miniszter nem erősítette meg a csádi hadseregnek azt a hétvégi bejelentését, amely szerint a Maliban zajló harcokban megölték Mohtar Belmohtart, az al-Kaida észak-afrikai szárnyának egyik vezetőjét, aki az algériai ain-amenászi gázmezőn január közepén végrehajtott, számos külföldi és algériai alkalmazott halált követelő terrortámadás értelmi szerzője volt.

Jean-Yves Le Drian a halálhírrel kapcsolatban csupán értesülésekről beszélt, amelyeket – mint fogalmazott – Párizs egyelőre nem tud megerősíteni.