Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok voltak a lovardában

Szöveg: Szűcs László |  2013. március 5. 7:23

A kilencedik héten, azaz február 24. és március 3. között 36 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 12 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 163 bejelentést kaptak.

Február 26-án Budapesten, a Várbazárban akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Egy építési terület átvizsgálása során egy szovjet gyártmányú, 203 milliméteres rombológránát került elő a földből. A veszélyes, második világháborús robbanótest gyújtószerkezetét a Kiss Henrik főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a helyszínen eltávolította, a gránáttestet pedig a központi gyűjtőbe szállította. A munkálatok ideje alatt a rendőrség a környéket száz méteres sugarú körben lezárta, de ez az intézkedés nem érintette a közúti forgalmat és a közelben lakókat sem.

Ugyanezen a napon Császárra is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Kossuth utcában található lovarda kifutóján két darab német gyártmányú, 88 milliméteres légvédelmi repeszgránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezetet a Horváth Csaba őrnagy vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Február 28-án Érdre riasztották a tűzszerészeket, ahol a Fő út egyik családi házánál, földmunkák közben egy második világháborús kézigránát került elő. Mint a vizsgálat során kiderült, a szovjet gyártmányú, F1-es típusú kézigránát nem tartalmaz gyújtószerkezetet, így azt a Lődi Antal szakaszvezető vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Március 2-án Debrecenben, a Laktanya utcai egyetemi szálláshely udvarán – földmunkák közben – találtak rá egy magyar gyártmányú, 80 milliméteres repeszgránátra. A robbanószerkezet olyan rossz állapotban volt, hogy azt a helyszínen meg kellett semmisítenie a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőrnek.

Címkéktűzszerész