Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maliban megöltek ötven iszlamistát, elesett egy francia katona is

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 4. 21:23

A Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (MUJAO) nevű szervezet legalább 50 harcosát ölték meg a francia egységek és az iszlamisták között az észak-mali Gao környékén péntek óta dúló harcokban, s egy francia katona is elesett – közölték március 3-án, vasárnap mali katonai források és a francia védelmi miniszter.

„A harcok vasárnap reggel is folytatódtak Gaótól 60 kilométerre az iszlamista fegyveresek és a francia katonák támogatta mali kormánykatonák között. Kézben tartjuk a helyzetet. Péntek óta legalább 50 iszlamista halt meg" – mondta el telefonon egy nevének elhallgatását kérő mali katonai illetékes.

A péntek esti harcokban részt vevő egyik katona elmondta a francia hírügynökségnek, hogy a mali hadsereg lerombolta a MUJAO egyik Gao melletti támaszpontját.

Cédric Chareton 26 éves francia ejtőernyős tizedes szombat éjjel halt meg, amikor az egységével támadást intézett az algériai határ közelében fekvő Iforas-hegységben egy ellenséges állás ellen – közölte vasárnap Thierry Burkhard francia katonai szóvivő. Ő volt a harmadik francia katona, aki elesett a mali intervencióban.

A vezérkar szerint „legalább tizenöt iszlamista harcost semlegesítettek" , azaz megöltek vagy megsebesítettek a szombati harcok során, egyebek között a barlangok és járatok átkutatásakor, amelyek menedékül szolgálhatnak az iszlamista fegyvereseknek.

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter szerint a szombat éjjeli harcok a legkegyetlenebbek voltak, amióta január 11-én megkezdődött a francia haderő akciója a nyugat-afrikai országban.

A mali hadsereg a héten kezdett nagyszabású hadműveletbe, hogy megtisztítsa a Gao környéki településeket az iszlamistáktól.