Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maoista lázadókra csapott le az indiai hadsereg

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. február 9. 14:32

Maoista lázadók kiképzőtáborán ütöttek rajta az indiai biztonsági erők az ország középső részén február 7-én, tíz fegyverest megöltek – közölte a rendőrség.

A biztonsági erők csaknem kétórás tűzpárbajba keveredtek a szélsőségesekkel Csattiszgarh állam Bidzsápúr körzetében – tette hozzá Mohit Garg rendőrségi illetékes. A hatóságok 12 fegyvert foglaltak le. A biztonsági erők nem szenvedtek veszteségeket. A Mao Ce-tung néhai kínai kommunista diktátor tanait követő lázadók több mint négy évtizede harcolnak az indiai kormány ellen. A szélsőségesek megművelhető területet és munkát követelnek a földbérlőknek, a szegényeknek és az őslakos közösségeknek.

Az újdelhi kormány szerint a több ezer harcossal rendelkező maoisták jelentik a legnagyobb belbiztonsági fenyegetést Indiában. A lázadók jelentős területeket tartanak ellenőrzésük alatt. Az indiai erők tavaly fokozták támadásaikat a szélsőségesek ellen. Júliusban nyolc felkelővel végeztek ugyancsak Csattiszgarh államban. Májusban 44 maoista vesztette életét nyugat-indiai razziákban.

A lázadók korábban rendőrökön ütöttek rajta, kormányhivatalokat támadtak meg, fegyvereket loptak el hatósági raktárakból, és tisztségviselőket ejtettek túszul. Nem riadtak vissza attól sem, hogy síneket robbantsanak fel, és börtönöket támadjanak meg bajtársaik kiszabadítása érdekében.