Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mauzóleummal tisztelegnének Arafat előtt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 12. 8:22

Mahmúd Abbász szerint orosz szakértők is részt vehetnének Jasszer Arafat holttestének megvizsgálásában, hogy tisztázzák a palesztin vezető halálának okát. Erről november 11-én beszélt a palesztin elnök Rámalláhban.

Mahmúd Abbász Arafat halálának nyolcadik évfordulója alkalmából nyilatkozott arról is, hogy mauzóleumot szeretnének építeni a néhai vezetőnek.

A palesztinok néhai vezetőjének halálát közvetlenül agyérkatasztrófa okozta, de hogy azt milyen okok idézték elő, illetve milyen betegségben szenvedett élete utolsó heteiben, máig sem tisztázott.

Abbász elmondta: kapcsolatban állnak francia és svájci szakértőkkel, akárcsak az orosz kormánnyal, hogy mauzóleumot építsenek Arafatnak. Reményét fejezte ki, hogy a vizsgálat után új tényeket közölhetnek az emberekkel és a közvéleménnyel, szemben a médiában eddig megjelent kósza hírekkel. Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Az al-Dzsazíra katari hírtévé idén júliusban arról számolt be, hogy egy svájci laboratóriumban súlyosan mérgező radioaktív izotópot, polónium-210-et találtak a volt palesztin vezető személyes tárgyain, ami miatt felmerült a mérgezés gyanúja. A Palesztin Hatóság egykori elnökének özvegye, Szúha Arafat feljelentést tett ismeretlen személy ellen gyilkosság miatt, és Franciaországban nyomozást rendeltek el az ügyben.

A palesztin vezető 75 éves korában, 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban. Onnan szállították a Párizs melletti Percy de Clamart katonai kórházba, ahol november 11-én meghalt.