Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még nincs döntés a német katonák kivonásáról az incirliki légi bázisról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 6. 21:41

Még nincs egyértelmű döntés a német haderő 260 fős kontingensének kivonásáról a dél-törökországi incirliki légi támaszpontról, de Berlinnek aligha lesz más választása, mert a török vezetés továbbra sem engedélyezi, hogy német politikusok látogassanak a bázisra – jelentette ki Sigmar Gabriel német külügyminiszter egynapos ankarai tartózkodása során június 5-én, hétfőn a török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval tartott közös sajtótájékoztatón.

Cavusoglu elmondta: a Bundeswehr Incirlikben állomásozó katonáit nem, viszont a törökországi Konyában található NATO-támaszponton tartózkodó német alakulatot látogathatják a német politikusok.
Gabriel közölte: a jelen helyzetben a német parlamentnek nem marad egyéb lehetősége, mint még egyszer megvitatni a csapat áthelyezésének ügyét, majd ismét konzultálni a török féllel. Szeretnénk békésen megoldani ezt a kérdést, nincs szükség további feszültségkeltésre – szögezte le a német tárcavezető. Rámutatott: a kontingens átirányítása nem jelenti azt, hogy megromlik a német-török viszony.

A német kormány a közelmúltban politikai menedékjogot biztosított olyan török katonák számára, akik Ankara szerint a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett hitszónok, Fethullah Gülen hívei. Cavusoglu most is hangsúlyozta: Németországnak ki kell adnia Törökországnak azokat, akiket a puccskísérletben való részvétellel gyanúsítanak. Eddig mintegy 400-450 gülenista nyújtott be menedékkérelmet Berlinhez – tette hozzá.
Gabriel kifejtette: az átvilágítás elnyúlhat, a gyanúsítottak ellen pedig egyértelmű bizonyítékra van szükség. Hangsúlyozta: a döntéseket független bíróságok hozzák meg.

A török külügyminiszter jelezte: Ankara nemcsak a tavalyi összeesküvés résztvevőit, hanem a Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet németországi támogatóit is bíróság elé szeretné állítani. 4500 PKK-szimpatizáns ellen folyik eljárás Németországban, de elenyészően kevés az eredmény – nehezményezte Cavusoglu. Részletezte: a PKK Németországban is meg tud győzni embereket, hogy vegyenek részt a délkelet-törökországi hegyekben folyó harcokban a lázadók oldalán. A kurd esküvőkön pedig a PKK-nak külön gyűjtenek pénzt. Hangsúlyozta: Németországnak meg kell hoznia a megfelelő intézkedéseket és nem szabad menekültügyi központtá válnia – fogalmazott.

Gabriel elismerte, hogy a PKK nemcsak Törökországban, hanem Németországban is illegális tevékenységeket folytat, többek között kábítószerrel és fegyverrel kereskedik, ami Berlinnek is káros.
A német külügyminiszter arról számolt be, hogy ha minden török állampolgár számára nem is, de tudósoknak és üzletembereknek az Európai Unió lehet, hogy a jövőben könnyebbé tudja tenni a vízum megszerzését a tavaly márciusban kötött EU-török menekültügyi megállapodás keretében.

Gabriel a sajtótájékoztató után Binali Yildirim török kormányfővel találkozott volna, de Yildirim sűrű programjára hivatkozva lemondta a megbeszélést. A török miniszterelnök is csatlakozik a minisztertanács délutáni üléséhez, amelyen Recep Tayyip Erdogan államfő elnököl.

Törökország a berlini vezetés tevékenysége elleni tiltakozás jeleként már tavaly is hónapokon át visszatartotta a német képviselőket, de Berlin most először vette fontolóra, hogy kivonja Incirlikből a német légierő Tornado típusú felderítő gépeit, amelyekkel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben vesz részt.
Az incirliki támaszpont évtizedek óta a NATO legfontosabb légi bázisa Törökországban.