Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: a NATO potenciáljának növelése destabilizálja a helyzetet Európában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 6. 20:24

A NATO katonai potenciáljának a hidegháború óta példátlan, az erőegyensúly megbontását célzó növelése, beleértve az amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítésének folytatását, destabilizálja helyzetet Európában – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor június 5-én, hétfőn Moszkvában fogadta fehérorosz kollégáját, Vlagyimir Makejt.

Lavrov szerint ezek a lépések ellentétesek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint az Oroszország ás a NATO tagállamok csúcstalálkozóinak az egységes euroatlanti béke-, biztonsági és stabilitási övezet létrehozását célzó döntéseivel. Az intézkedések közvetlenül érintik Oroszország és Fehéroroszország nemzeti érdekeit, fenyegetést jelentenek számukra. Mint mondta, ebben a helyzetben „különös jelentőséget ölt" a két ország kollektív fellépése, egyebek között Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete keretében.

Makej hangsúlyozta, az amerikai rakétavédelmi rendszer európai telepítése és a NATO keleti szárnyának megerősítése olyan tényezők, amelyek „kiprovokálják a hadászati erőegyensúly megbontását" és „az új fegyverkezési versenyt". „Nem helyénvalónak" és „abszurdnak" nevezte az éves orosz-fehérorosz Zapad közös hadgyakorlatokkal kapcsolatban megfogalmazott aggályokat. Az idei katonai kiképzési manővereket ősszel rendezik meg és a belorusz diplomáciai vezetője szerint a gyakorlat „maximálisan átlátható és a megfigyelők számára nyitott" lesz.

A két külügyminiszter megállapodott a NATO-val folytatott kapcsolatok terén való koordinációról és információcseréről. A felek megegyeztek egy egységes migrációs térség létrehozásának tervéről, az elkövetkező három évre vonatkozólag.
Makej kijelentette, hogy nincs olyan ellentét a kétoldalú kapcsolatokban, amelyet „ne lehetne ésszerű kompromisszumok útján megoldani" és hogy „a világos politikai akarat megléte jó alapot biztosít" az integráció további elmélyítéséhez. Lavrov szerint Moszkva és Minszk azonos módon tekint a nemzetközi problémákra.