Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemelték a készültségi szintet az amerikai támaszpontokon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 10. 13:02

Magasabb szintre emelték a készültséget az Egyesült Államok katonai támaszpontjain – közölte május 8-án, pénteken az Egyesült Államok védelmi minisztériuma.

Steve Warren ezredes hangsúlyozta, hogy az intézkedést nem konkrét fenyegetések hatására határozták el. A Pentagon „általános fenyegetettséggel" indokolta az éberség fokozását. A helyzetértékelést többek között a múlt héten a Mohamed-karikatúrákat bemutató dallasi kiállítás épületénél történt terrorista támadás alapján hozták meg.

A magasabb készültség járművek és poggyászok szigorúbb, ám csupán szúrópróbaszerű ellenőrzését jelenti, továbbá az őrségek megerősítését.

Eddig a legenyhébb, A szintű volt a készültség a támaszpontokon és laktanyákban – továbbá magában a Pentagonban és környékén -, most B-re szigorítottak. Összesen négy szintkategória van, a legkomolyabb a D betűvel jelölt.

Készültség szigorítására négy év óta nem volt példa az amerikai bázisokon. Legutóbb 2011. szeptember 11-re rendeltek el fokozottabb éberséget, a 2001-es merényletek tizedik évfordulója okán.