Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghosszabbították a hadköteles ukránok oroszországi tartózkodását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 29. 12:40

Meghosszabbították a hadköteles ukránok oroszországi tartózkodásának idejét – jelentette be január 28-án, szerdán az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ).

A hatóságnál közölték, hogy ezután több mint 90 napra adnak ideiglenes tartózkodási engedélyt az ukrán állampolgároknak, és – ha kérik – több alkalommal is meghosszabbítják számukra az Oroszországban való tartózkodás idejét.

Az FMSZ-nél hangsúlyozták, hogy az intézkedést Vlagyimir Putyin orosz államfő utasítására hozták és minden ukrán állampolgárra vonatkozik, így azokra is, akik például menekültstátust nyertek el, vagy ideiglenes menedékjogban részesültek.

A szolgálat tájékoztatása szerint jelenleg Oroszországban több mint 2 millió 430 ezer ukrán állampolgár tartózkodik. Közülük 1 millió 172 ezer hadköteles korú férfi. Rajtuk kívül több mint 800 ezer olyan ukrán található Oroszországban, aki kényszerből hagyta el Délkelet-Ukrajnát. Menekült státust, ideiglenes menedékjogot, valamint ideiglenes lakhatási engedélyt több mint 400 ezren kaptak – áll az FMSZ tájékoztatásában.

Az orosz államfő már hétfőn bejelentette, hogy az orosz hatóságok a törvényes keretek között meghosszabbíthatják „a bizonyos kategóriába tartozó személyek", elsősorban a hadköteles korúak tartózkodási engedélyét. Azt mondta, hogy „már sokan megtagadják, hogy engedelmeskedjenek a mozgósításnak (Ukrajnában), és igyekeznek hozzánk (Oroszországba) átutazni és valamennyi időt itt átvészelni. Helyesen teszik, mert oda nyomják őket ágyútölteléknek" – tette hozzá Vlagyimir Putyin.

Petro Porosenko ukrán elnök két hete megyei állami hivatalok vezetőivel folytatott megbeszélésen közölte, hogy aláírta az idei első félév részleges katonai mozgósításaira vonatkozó rendeletet.