Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyertyák lobogtak

Szöveg: Dr. Kriston Vízi József |  2015. január 29. 11:37

Az alföldi bakák hősiességéről, a Kecskeméten és a város pusztáin élők szenvedéseiről és a „Hírös város” Nagy Háború alatt tanúsított szociális érzékenységéről tartott előadást Hajagos Csaba történész Nyárlőrincen, a művelődési ház könyvtárában január 26-án.

1595986849

Az első világháború hőseinek emléke előtt tisztelegtek Nyárlőrincen. A megemlékezésen Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa idézte fel a Nagy Háború történéseit. A „Gyertyák lobognak a csöndben, mint messze csatatereken az őrtüzek" című, közel egyórás interaktív előadás során beszámolt az első világháború négy éve alatt Kecskemétet és pusztáit ért megpróbáltatásokról, az ide érkező sebesültek, rokkantak ellátásának körülményeiről. Szólt a Kecskeméten kiépített ideiglenes tartalékkórház-rendszer működéséről, illetve az igénybe vett iskolák és a közegészségügy helyzetéről.

Az előadó kiemelte a magyar, szerb, lengyel, román, német, cseh sebesültek Kecskeméten eltöltött első, 1914. évi karácsonyának megható eseményeit, a kecskeméti orvosok, patikusok, ápolószemélyzet humanitását, illetve Sándor István, Kecskemét város polgármestere őket és a rokkantakat gyámolító magatartását.

1595986849

Az ifjú kutató szemléletes példáival megerősítette a „Hírös város" első nagy háború alatt tanúsított szociális érzékenységét, az 1914 és 1918 között itt is megmutatkozó nemzeti összefogást, amelynek az átörökítését kiemelt célként jelölte meg.

Az 1913-ig Kecskemét közigazgatási területéhez tartozó Koháryszentlőrinc – majd a tanácsok megalakulása után mai nevén Nyárlőrinc − területéről is sokan kerültek ki a háború frontjaira, Galíciától egészen az Isonzóig. Közülük többen hazatértek, magukon viselve a brutális harcok nyomait.

1595986850

Fotók: a szerző felvételei