Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a 2013 LIVEX gyakorlat

Szöveg: Antal Mihály alezredes |  2013. június 12. 9:50

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának és alárendelt szervezeteinek kijelölt állománya huszonegy különféle technikai eszközzel, 43 fővel vesz részt a Capable Logistician 2013 LIVEX (CL13) gyakorlaton.

A gyakorlatot a Többnemzeti Logisztikai Együttműködési Központ (MLCC) szervezi, június 8-án kezdődött és június 26-án ér véget, házigazdája Szlovákia, helyszíne pedig a Lešt gyakorlótér. A gyakorlat célja, hogy logisztikai funkcionális területeken keresztül felmérje a logisztikai rendszerek csereszabatosságát és átjárhatóságát, az érvényben lévő NATO szabályozók alkalmazhatóságát. A harmincnégy résztvevő és megfigyelő nemzet, az érintett több mint tíz NATO-parancsnokság és -ügynökség összesen közel 2000 főt és mintegy hatszáz technikai eszközt telepít a gyakorlatra. Az Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport (JLSG) tizenhárom logisztikai funkcionális területet irányít.

1595955627

Magyarország másfél éves tervezést követően vezető nemzetként vesz részt a mozgáskoordináló (MovCon) csoportban: Németországgal közösen tábori üzemanyag-ellátó pontot (BFI) telepítünk. Emellett részt veszünk a Többnemzeti Integrált Szállító Szakasz (TPT-MILU) tevékenységében, valamint az értékelő-elemző csoport és V4-ek által létrehozásra kerülő JLSG munkájában. A gyakorlat magyar résztvevőinek érdekében Nemzeti Támogató Elemet is telepítünk.

A gyakorlat fontosságát jelzi, hogy a gyakorlat VIP napi programján részt vesz a NATO főtitkára, a NATO Katonai Tanácsának elnöke, több ország védelmi minisztere, vezérkari főnöke, illetve a résztvevő nemzetek logisztikai vezetői is, összesen mintegy háromszáz fővel.