Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött az idei legnagyobb NATO-hadgyakorlat Lengyelországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. szeptember 21. 8:33

Tizenhétezer katona részvételével szeptember 20-án, szerdán megkezdődött Lengyelországban a Dragon-17 fedőnevű NATO-hadgyakorlat, az idei év legnagyobb ilyen lengyelországi gyakorlata.

A szerdai nyitóünnepséget a Varsó melletti Zegrzében tartották, a manőverek fő része jövő hétfőtől péntekig zajlik majd, mindenekelőtt a nyugat-lengyelországi Drawsko gyakorlóterepen. A Dragon-17 keretében haditengerészeti műveleteket is gyakorolnak a Balti-tenger partjai mentén.
A NATO-tagállamok − köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország − katonái mellett a manővereken ukrán és georgiai katonák is gyakorlatoznak.

Összesen 12 országból 17 ezer katona érkezett, és 3,5 ezer harci járművet, repülőgépet, hadihajót vetnek be a gyakorlatokon.
A védelmi jellegűnek minősített Dragon-17 lezárja a tavasszal Lengyelországba és a balti államokba telepített NATO-zászlóaljak és amerikai páncélosdandár első féléves rotációs ciklusát.

A Dragon hadgyakorlatokat kétévente rendezik meg, idén első alkalommal részt vesznek benne az év elejétől formálódó lengyel önkéntes területvédelmi erők is.