Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődtek a légicsapások Szíria területén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 23. 21:32

Barack Obama amerikai elnök szeptember 23-án, kedden méltatta az Iszlám Állam (IÁ) ellen összeállt nemzetközi koalíció erejét, miután aznap hajnalban Washington több szövetségesével együtt légicsapásokat indított Szíriában a szélsőséges szunnita szervezet állásai ellen.

Az elnöki gép fedélzetén újságíróknak nyilatkozva Obama kijelentette, Washington nem tűri meg, hogy „biztonságos menedékre leljenek" az amerikai népet fenyegető terroristák.

Leszögezte, hogy az IÁ ellen már több mint 40 ország lépett szövetségre Washingtonnal, és „e koalíció ereje egyértelművé teszi a világ számára, hogy ez nem csupán Amerika harca".

Az Egyesült Államok közép-európai idő szerint keddre virradóra jelentette be, hogy szövetségeseivel – köztük arab országokkal – együtt légicsapásokat indított az IÁ ellen Szíriában is, miután Irak északi részén már hetek óta támadja a szélsőségeseket az amerikai légierő. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Bahrein vesz részt a hadműveletben, és Katar támogatást nyújt hozzá.

John Kerry amerikai külügyminiszter levélben értesítette a damaszkuszi kormányt arról, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei támadásra készülnek a közel-keleti ország területén az Iszlám Állam ellen – közölte kedden a szíriai külügyminisztérium.

A szíriai kormány az állami televízióban kedden felolvasott közleményében leszögezte, hogy folytatni fogja a támadást a szélsőséges szunnita csoport ellen az országnak azokon a keleti és északi területein, ahol kedden Washington is csapásokat mért. Egyúttal hangsúlyozta: Szíria minden nemzetközi erőfeszítést támogat a dzsihadisták elleni küzdelemben, miközben ragaszkodik nemzeti szuverenitásának tiszteletben tartásához.

A közlemény kitért arra is, hogy a síita vezetésű bagdadi kormánnyal a „legmagasabb szinten" folytatódik az együttműködés.

Bassár el-Aszad szíriai elnök a SANA hivatalos szíriai hírügynökség jelentése szerint megerősítette, hogy kormánya támogatja a terrorizmus megfékezésére irányuló összes nemzetközi intézkedést.

John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője közölte, hogy a légicsapások megkezdéséről hétfőn hozott döntést az amerikai légierő parancsnoksága, Barack Obama elnök felhatalmazásával összhangban.

Az Egyesült Államok légiereje korábban csak Irak területén támadta az Iszlám Állam állásait, több mint 190 légicsapást hajtott végre az augusztus 8-án kezdődött hadjáratban. Amerikai katonai vezetők korábban azt mondták, hogy a 31 ezer fősre becsült dzsihadista fegyveres szervezet kétharmada Szíria területén van.

A készülő szíriai légicsapások kérdését Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn megvitatta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, és úgy foglalt állást, hogy Damaszkusz beleegyezése nélkül nem szabad légi hadjáratot indítani.

Az orosz külügyminisztérium kedden, a légicsapások megindulása után nyilatkozatot adott ki, amelyben emlékeztetett arra, hogy az ilyen katonai akciók kizárólag a nemzetközi jog keretein belül valósíthatók meg. Ehhez pedig – hangoztatták – Szíria beleegyezésén túl az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása is szükséges.

Az ENSZ-ben egyelőre nem reagáltak a szíriai légi támadásokra.

Irán hevesen bírálta a szíriai hadműveletet. „A terrorizmus elleni harc nem lehet ürügy egy ország területi egységének megsértésére" – hangsúlyozta Amir Abdullahian külügyminiszter-helyettes.

A Demokratikus Unió Párt (PYD) nevű, vezető kurd politikai csoport ugyanakkor üdvözölte az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásait Szíriában. Szaleh Muszlim, a PYD vezetője hozzátette, bíznak abban, hogy együttműködhetnek az IÁ elleni akciókban.

Szíriai felkelőcsoportok megosztottak az akció várható kimenetelének megítélésében. Miközben a fő ellenzéki koalíció üdvözölte a légicsapásokat, több más fegyveres egység parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy az IÁ elleni hadművelet visszaüthet, és kedvező helyzetbe hozhatja a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű csapatokat.

Kirby ellentengernagy közép-európai idő szerint kedd este közölte, hogy eddig több mint százhatvan lövedéket lőttek ki az Iszlám Állam állásaira az Egyesült Államok és szövetségesei. Hozzátette: Washingtonnak nincs tudomása arról, hogy akár egyetlen civil is életét vesztette volna a légicsapásokban, amelyek közel mindegyike során nagy pontosságú lövedékeket használtak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet közlése szerint legkevesebb 120 dzsihadistával végeztek, háromszázat pedig megsebesítettek az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok által kedden megkezdett légicsapások Szíria északi és keleti területein.

A halottak közül hetvenen az IÁ szervezethez, további ötvenen az al-Kaida nemzetközi terrorcsoporthoz tartoztak. Az amerikai légierő megsebesítette az IÁ további háromszáz fegyveresét. Közülük száz súlyos sebesültet Irakba szállítottak.

A Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, az Ynet közlése szerint ugyancsak kedden az izraeli légierő lelőtt egy Szíriából Izrael felé tartó repülőgépet a Golán-fennsíkon. Valószínűleg egy Damaszkuszból, a kormányzati erőktől a felkelők bombázására küldött MIG 21-es típusú szíriai harci repülőgép tévedt a körzetbe. Az izraeli katonai szakértők kizárták, hogy pilóta nélküli repülőt lőttek volna le.