Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődtek az izraeli-palesztin tárgyalások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 30. 14:41

Három év szünet után ismét izraeli-palesztin tárgyalások kezdődtek egy békemegállapodás előkészítése érdekében.

A delegációk Washingtonban amerikai közvetítéssel ültek tárgyalóasztalhoz helyi idő szerint július 29-én, hétfő késő este, hogy menetrendet dolgozzanak ki a tényleges béketárgyalásokhoz. A megbeszélések egy munkavacsorával kezdődtek, amelyen John Kerry volt a házigazda.

Izraelt Cipi Livni főtárgyaló és Jichak Molcho, Benjámin Netanjahu miniszterelnök tanácsadója képviseli. A palesztin delegáció tagja Száeb Erekat főtárgyaló és Mohamed Stajeh, Mahmúd Abbász elnök tanácsadója. Az előzetes egyeztetések a tervek szerint kedd délutánig tartanak, és közös sajtóértekezlettel zárulnak.

A felek John Kerry amerikai külügyminiszter diplomáciai erőfeszítései nyomán ültek tárgyalóasztalhoz. Kerry közben Martin Indyket, az Egyesült Államok korábbi izraeli nagykövetét nevezte ki közel-keleti különmegbízottjának, és őt bízta meg a béketárgyalások felügyeletével.

A megbeszélések felújításához hozzájárult, hogy az izraeli kabinet vasárnap jóváhagyta 104 palesztin fogoly feltételes szabadon bocsátását.

Az amerikai külügyminisztérium korábbi értesülése szerint az izraeliek és a palesztinok megegyeztek, hogy legalább 9 hónapon át tárgyalnak majd.