Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdte a kongói kormány a tárgyalásokat a lázadókkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 10. 15:19

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya december 9-én, vasárnap megkezdte a béketárgyalásokat az M23 mozgalom lázadóival.

A lázadók nyolc hónapja indítottak offenzívát, amelynek eredményeként november 20-án elfoglalták az ásványi kincsekben gazdag Észak-Kivu tartomány székhelyét, a stratégiai fontosságú Gomát. Az M23 végül beleegyezett, hogy a kongói elnökkel, Joseph Kabilával folytatandó tárgyalások fejében kivonul Gomából. A lázadók, akik december 1-jén hagyták el a várost, azt szeretnék, hogy vegyék őket vissza a hadseregbe, valamint nemzeti szintű politikai párbeszédet akarnak.

Az Uganda fővárosában, Kampalában kezdődött megbeszéléseken a kinshasai küldöttséget Raymond Tsibanda külügyminiszter vezeti. Az M23 politikai vezetője, Jean-Marie Runiga nem veszt részt a tárgyalásokon.

A kongói parlament négy legnagyobb ellenzéki pártja sincs jelen a kampalai megbeszélésen, mert a kormány kizárólag az M23 követeléseiről volt hajlandó tárgyalni. Az ellenzék szerint viszont csak a hatalmon lévő többség, az ellenzék, a civil szervezetek s az M23 képviselői közötti tárgyaláson lehet a válságot megoldani.

A kampalai tárgyalást megelőzően a Dél-Afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) országai tanácskoztak Tanzániában, és megerősítették, hogy készek csapatokat küldeni a Kongói Demokratikus Köztársaságba az új nemzetközi békefenntartó erők kötelékében. Felszólították az ENSZ-t, módosítsa a kongói stabilizációs erő (MONUSCO) mandátumát, hogy azok adott esetben harcba bocsátkozhassanak a felkelőkkel. Jakaya Kikwete tanzániai elnök szerint országa elfogadta a csapatok vezetésének feladatát.