Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdték a szíriai béketárgyalások második fordulóját Genfben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 10. 18:39

Február 10-én, hétfőn megkezdődött a szíriai polgárháborúban egymás ellen harcoló felek közti béketárgyalások második fordulója Genfben.

Lahdar Brahími, az Arab Liga és az ENSZ szíriai különmegbízottja először az ellenzéki küldöttség tagjaival, később pedig az Aszad-kormány képviselőivel tárgyal zárt ajtók mögött. A hétfői megbeszélések elsődleges célja a hét ütemtervének felállítása.

Ellenzéki források szerint Brahími az országban dúló terrorizmust jelölte meg a napirend első pontjának. A diplomata ezenkívül fegyverszünet lehetőségéről akar tárgyalni a két féllel.

A béketárgyalások első fordulója tíz nappal ezelőtt zárult anélkül, hogy a főbb vitapontokban egyezségre jutottak volna a felek. Mindazonáltal sikerült megállapodni arról, hogy Homsz város több mint másfél éve megszállás alatt lévő részeibe beengedjék a segélyszállítmányokat az ott rekedt lakosság megmentésére.

A péntektől vasárnapig tartó tűzszünet alatt az ENSZ és a Vörös Félhold segélyszervezet több száz élelmiszer- és egészségügyi segélycsomagot juttatott be a rászorulókhoz, s több mint 750 embert menekített ki a lerombolt belvárosból.

A tűzszünetet ellenére többször is támadás érte mind a segélyszállító konvojt, mind a mentésre váró embereket, amelyek elkövetésével mindkét fél a másikat vádolja. A Vörös Félhold közölte: jelenleg tárgyalások folynak az ENSZ és a homszi polgármester között annak érdekében, hogy a vasárnapig tartó tűzszünetet újabb 72 órával meghosszabbítsák. A tervek szerint hétfőn folytatódik az emberek kimentése.

Eközben Laurent Fabius francia külügyminiszter bejelentette, hogy kezdeményezni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy olyan határozatát, amelyben a nemzetközi szervezet felszólítja az egymással harcoló feleket, hogy engedjék be az ország több, megszállás alatti területén élő civilek megmentésére szánt segélyszállítmányokat.

Szaúd-Arábia ugyanakkor az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazta Szíria ügyében.

A főváros déli részén lévő, ugyancsak a külvilágtól hónapokig elzárva tartott Jarmúk palesztin menekülttáborban meghúzódó fegyveres alakulatok megegyeztek, hogy elhagyják azt. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolható an-Nuszra Front a jelentések szerint már kivonult, egy további csoport, az Ibn Tajmíja Zászlóalj pedig a következő 24 órán belül vonul ki, hogy a kormánycsapatokkal koordinált akció keretében az elmenekült lakosság egy része visszatérhessen otthonába. A megállapodás értelmében a hét végétől Jarmúk újra a kormánycsapatok ellenőrzése alá kerül.

Eközben Szíria keleti részén több lázadó alakulat közös erővel kiszorította az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) terrorszervezetet harcosait Deir-ez-Zór városából. Utóbbi korábban a felkelők szövetségese volt a rezsim ellen, de azután szembefordultak egymással.