Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárják az Orczy-kert környékét egy világháborús bomba miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 10. 18:31

Egy február 10-én, hétfőn délután talált világháborús bomba miatt 350 méteres sugarú körben lezárják Budapesten a VIII. kerületi Orczy kert környékét – közölte az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Várkonyi Melinda főhadnagy elmondta: az építési munkálatok közben talált FAB 100-as típusú szovjet légibomba az előzetes információkkal ellentétben nem száz, hanem ötven kilogrammos. A robbanótestet repülőgépről dobták le, de nem robbant fel. A gyújtószerkezet detonátorát a helyszínen fogják megsemmisíteni – emelete ki. 

1595966830
Ötven kilogrammos szovjet gyártmányú bombát találtak az Orczy-kertben

A tűzszerészi munkálatok idejére az Orczy kert 350 méter sugarú körében lezárják a környéket, vagyis az Orczy utat a Diószeghy Sámuel utcánál, a Haller utat a Haller utcánál, az Üllői utat a Vágóhíd utca és a Korányi Sándor utca között és az Orczy-kert egész területét. A zárás öt lakótömböt érint, emellett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elméleti tömbjét és a Bárka Színházat. Bár a Szent István Kórház két épülete is ezen a területen van, azt nem érinti a korlátozás – tette hozzá.

Várkonyi Melinda elmondta: előbb a lakótömböket ürítik ki, utána zárják le az utakat, de mindkettőre hamarosan sor kerül, ezért arra kéri az autóval közlekedőket, hogy kerüljék el a területet.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője hozzátette, hogy a lakóházak kiürítése mintegy 550 lakást, 1000-1500 lakót érint. Az FKI és a IX. kerületi önkormányzat két befogadóhelyet jelölt ki: a Telepy Károly Testnevelés Szakosított Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a Haller utcai Ferencvárosi Művelődési Központot.

A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán arról tájékoztatott, hogy a lezárás miatt az M3-as metró és a 24-es villamos nem áll meg a Nagyvárad térnél, csak áthalad a megállón.

1595966830
A környék kiürítéséig a tűzszerészek nem tudnak nekiállni a robbanószerkezet hatástalanításának

Fotó: MH 1. HTHE

Címkéktűzszerész