Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték a pakisztáni tálibok vezetőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 2. 15:30

Amerikai dróntámadás végzett Hakimullah Mehszúddal, a pakisztáni tálibok vezetőjével helyi biztonsági források egybehangzó állítása szerint. Hakimullah Mehszúd halálát a Reuters hírügynökség értesülése szerint számos pakisztáni, valamint egy amerikai hírszerzési forrás mellett maguk a tálibok is megerősítették.

A vezért állítólag szombaton temetik el. A pénteki támadás során az amerikai drón rakétájával egy házat talált el az észak-vazirisztáni törzsi területen fekvő Mirámsáh város közelében, a csapásban Hakimullah Mehszúdon kívül legalább három másik ember is meghalt.
Az újabb dróntámadás mindössze egy nappal az után történt, hogy csütörtökön az iszlámábádi kormány tárgyalásokba kezdett a tálibokkal, Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök pedig a múlt héten a légicsapások beszüntetésére szólította fel az Egyesült Államokat.

Mehszúdra korábban 5 millió dolláros vérdíjat szabott ki az Egyesült Államok, a vélhetően a 30-as éveiben járt férfi a világ egyik legkeresettebb terroristája volt. Az amerikai hatóságok 2010-ben terrorista összeesküvés címén vádat emeltek ellene, mivel állítólag köze volt hét CIA-ügynök Afganisztánban történt meggyilkolásához, illetve egy meghiúsult New York-i merényletkísérlethez is.
Korábban többször keltették már Mehszúd halálhírét. 2010-ben és tavaly is azt hitték, hogy életét vesztette, de később újra feltűnt. A pakisztáni tálibok, a Tehrik-e Taliban (TTP) vezetését 2009-ben vette át Mehszúd, elődjével is egy amerikai drón végzett. Vezérletével a tálibok az ország törzsi területein felkelést folytattak a kormány ellen, terrorakciók sorozatát követve el.
Mehszúd meggyilkolása több szempontból is kényes időpontban történt.

A Reuters forrásai szerint a férfi éppen 25 tálib vezető tanácskozásáról érkezett haza, akikkel a pakisztáni kormány tárgyalási ajánlatát vizsgálták meg. Egyes félelmek szerint a pénteki támadás csírájában elfojthatja az Iszlámábád és a TPP között nagy nehezen megindulni látszó párbeszédet.
Az eset Navaz Sarifra sem vet jó színt, mivel ez már a második dróntámadás volt azóta, hogy a kormányfő a múlt héten határozottan kérte Amerikát a csapások beszüntetésére. Ugyanakkor mások szerint hosszú távon könnyebb lesz a tálibokkal való tárgyalás Mehszúd halálát követően, aki állítólag igen kemény feltételekhez kötötte a párbeszédet.

Elemzők szerint Mehszúd megölése mindenképpen gyengíti a pakisztáni tálibokat, akik az idén két másik fontos vezetőjüket is elvesztették, ám rövid távon vélhetően tovább fokozódnak majd a feszültségek Pakisztán törzsi területen a pénteki csapás miatt.