Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték az Iszlám Állam egyik vezetőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 17. 18:38

Az Egyesült Államok különleges erői megölték a dzsihadista szervezet egyik vezetőjét egy Szíria területén végrehajtott akcióban – közölte május 16-án, szombaton a Fehér Ház és a Pentagon.

Az Abu Szajjaf nevű férfi az amerikai hatóságok szerint a Szíriában és Irakban jelentős területeket, köztük olaj- és földgázmezőket uraló szélsőséges szervezet egyik pénzügyi vezetője volt. Fontos szerepet játszott az IÁ olaj- és gázeladásainak egyengetésében, ami a csoport egyik legfőbb bevételi forrása.

A Szíria keleti részén, Al-Amrban végrehajtott akciót Barack Obama amerikai elnök rendelte el. A rajtaütés során az amerikai katonák őrizetbe vették Abu Szajjaf feleségét, akit jelenleg Irakban tartanak fogva.

Ashton Carter védelmi miniszter közleményében azt írta, hogy az akcióval újabb jelentős csapást mértek az Iszlám Államra.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Bernadette Meehan közölte, a dzsihadistát azután ölték meg, hogy tüzet nyitott az amerikai katonákra. A műveletet az iraki hatóságok teljes beleegyezésével, a nemzeti és nemzetközi joggal összhangban hajtották végre – tette hozzá.

Abu Szajjaf IÁ-beli szerepéről az amerikai közlésen kívül keveset tudni. Ugyanezt a nevet viseli egy Fülöp-szigeteki szélsőséges iszlamista fegyveres szervezet, amely korábban hűséget fogadott az Iszlám Államnak.