Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győrbe látogattak a felsővezetői tanfolyam hallgatói

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2015. május 17. 19:41

A győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a katonai képzések minden szintjén igyekszik hozzájárulni a kitűzött célok eléréséhez. Ennek megfelelően az elmúlt időszakban töltöttek itt szakmai napot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai vezetői mesterképzésén részt vevő hallgatók, az altiszt- és tisztjelöltek csapatgyakorlata jelenleg is tart, legutóbb pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai felsővezetői tanfolyamának hallgatói tettek látogatást az alakulatnál.

A különböző honvédségi szervezeteknél már jelenleg is vezető beosztást ellátó főtisztekből álló 14 fős hallgatói csoportot – köztük Könczöl Ferenc alezredest, az ezred parancsnokhelyettesét – Bozsóki Attila alezredes fogadta. Az alakulat parancsnokhelyettese fényképekkel és videóval illusztrált előadásában az ezred felépítéséről, rendeltetéséről, békeidőben és minősített időszakban végrehajtandó feladatairól, illetve nemzetközi szerepvállalásáról tájékoztatta a vendégeket. A látogatók az előadásból megtudhatták azt is, hogy milyen társadalmi kapcsolatokkal rendelkezik az alakulat, mit tesz a fegyvernemi hagyományok ápolása érdekében, milyen fő feladatokat hajtott végre az elmúlt időszakban, és hogy milyen szakmai kihívások elé néz a közeljövőben.

1595994015

A vendégek ezt követően megtekintették az ezred vezetési termét, a MARS szimulációs termet, a célfelismerő termet, valamint a MISTRAL szimulátort, majd a laktanya rövid bejárását követően egy dinamikus, illetve egy statikus bemutatón ismerkedhettek meg az alakulatnál rendszeresített haditechnikai eszközökkel.

A kirendelt MISTRAL-szakasz, illetve KUB-üteg harcrendfoglalása végeztével a jövő katonai felsővezetői testközelből vehették szemügyre az ideiglenes csoportosítás műveleti központjában megtalálható, s a vezetési zászlóalj katonái által használt FDC tűzelosztó központot, a K–2PC univerzális harcvezető központot, valamint az SZT–68U rádiólokátor-állomást. De mindezek mellett kiállították  az 1. légvédelmi rakétaosztály lánctalpas alvázra épített KUB önjáró indítóállványát (SZPU), az önjáró felderítő és rávezető állomást (SZURN), illetve a 2. légvédelmi rakétaosztály MISTRAL típusú, közeli hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerének két elemét, vagyis a Mercedes Unimog hordozójárműre szerelt vezetési pontot (MCP), valamint az ATLAS indítóállványt is.

1595994015

A szakmai látogatás a csapatmúzeum tárlatának megtekintésével folytatódott, majd a vendégek délután megnézték Győr nevezetességeit is.

A tanfolyam hallgatói másnap délelőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt.-nél, délután pedig az Audi Hungária Motor Kft.-nél vettek részt üzemlátogatáson.

1595994015

Fotók: a szerző felvételei