Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megsemmisítették a bin Laden holttestéről készült fotókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 12. 22:54

Tizenegy nappal Oszama bin Laden megölése után az amerikai különleges műveleti erők parancsnoka arra utasította beosztottjait, hogy pusztítsák el vagy adják át a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) a terroristavezér holttestéről készült fotókat, holott egy adatkérés miatt azokat meg kellett volna tartaniuk.

A fotók megsemmisítéséről szóló 2011. május 13-i keltezésű, most nyilvánosságra került e-mailt a Judicial Watch nevű konzervatív jogvédő szervezet szerezte meg egy közérdekű adatigénylési kérelem keretein belül.

A február 10-én, hétfőn nyilvánosságra hozott üzenetben William McRaven tengernagy, a különleges műveleti erők parancsnoka azt írta: „Külön szeretném felhívni figyelmüket a fotókra, különösen az (Oszama bin Laden) maradványairól (készültekre). Ezen a ponton minden fotót át kellett volna már adni a CIA-nek; ha még mindig birtokukban vannak, azonnal semmisítsék meg őket, vagy jutassák el (egy, a levél közzétett változatából kihúzott helyre)."

Az ügyet az teszi különösen kényessé, hogy az AP hírügynökség tíz nappal korábban közérdekű adatigénylésben kérte a fotók kiadását. Ilyen esetekben az érintett kormányszervnek kötelessége megtartani az igényelt anyagokat a kérelem elbírálásáig. Az AP McRaven bin Ladennel kapcsolatos e-mailjeit is kikérte, de a most nyilvánosságra került üzenetet nem kapta meg.

Az AP arra is felhívta a figyelmet, hogy a hadsereg 2012-es szabályzata szerint a katonai tervezésről és műveletekről szóló anyagokat permanensnek kell tekinteni, és 25 év után – a titkosítás feloldása esetén – a nemzeti archívumba kell áthelyezni.

A CIA korábban azt állította, hogy a bin Laden halálához vezető akcióról szóló anyagok hozzá tartoznak, mivel „a műveletet a CIA igazgatójának irányítása alatt hajtották végre".

Tom Fitton, a Judicial Watch elnöke azt mondta, hogy a most közzétett e-mail „fényt derített a joguralom és az amerikai emberek tájékozódáshoz való jogának semmibevételére".

Oszama bin Ladennel 2011. május 2-án végzett a SEAL amerikai különleges alakulat Pakisztán területén.