Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírgondozás: civil szervezetekkel erősíti együttműködését a Honvédelmi Minisztérium

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. február 13. 7:28

Közös munkaértekezleten hangolták össze tevékenységüket a hadisírgondozásban jeleskedő civil szervezetek, valamint a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (HM TKHKF) munkatársai. A fővárosi Hadik Hotelben február 12-én, szerdán megtartott rendezvény apropója az első világháború kitörésének közelgő centenáriuma volt.

A megbeszélésen bemutatkozott az a tizenhárom civil szervezet, amelyek a jövőben szerepet vállalnak a magyar hadisírgondozásban. A civil szféra képviselői között megjelent egyesület, baráti kör, alapítvány, cserkészcsapat, tartalékos katonai szövetség, weboldal, blog és magánszemély is. Tevékenységük az ország egész területét érinti, valamint az országhatáron túlra, az Isonzó partjától a Kárpátokig is kiterjed.

1595967021
Maruzs Roland alezredes: cél a szervezetek eddigi munkájának és jövőbeli terveinek összehangolása

Az értekezlet célja a szervezetek eddigi munkájának és jövőbeli terveinek összehangolásán túl egy írásba foglalt együttműködési megállapodás előkészítése volt, amellyel a Honvédelmi Minisztérium szakmailag, anyagilag és kommunikációs csatornáin keresztül is támogatni tudja az egyesületek munkáját.

Az értekezlet lehetőséget adott arra is, hogy ezek a szervezetek jobban megismerjék egymás tevékenységét, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály szakembereit, és közösen gondolkozzanak a sajátjaikhoz hasonló projekteken.

„Legfontosabb témánk az első világháborús megemlékezések megszervezése volt. Megbeszéltük az együttműködés formáit, valamint a centenáriummal kapcsolatos terveinket. Számos olyan hadisír, temető vagy emlékmű van a határokon innen és túl, amelyeket közös munkával fogunk felújítani. Például a Kárpátalján található kőrösmezői első világháborús temető, vagy a sátoraljaújhelyi hadifogoly-temető, ahol több mint ezerhatszáz sírkereszt található" − nyilatkozta a megbeszélést követő sajtótájékoztatón Maruzs Roland alezredes, a HM TKHKF Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztály osztályvezetője.

1595967022
Az értekezleten tizenhárom szervezet egyeztette tevékenységét

Fotó: Tóth László