Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megsérült egy merényletben az afgán hírszerzési főnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 6. 21:40

Megsebesítette az afgán hírszerzés főnökét egy öngyilkos merénylő december 6-án – jelentette a Tolo televízió. A merényletet a tálibok vállalták magukra.

A fő célpont Aszadulla Hálid volt. Számos kém meghalt vagy megsebesült – írja közleményében Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő.

Aszadulla Hálid akkor sebesült meg, amikor a merénylő működésbe hozott egy robbanószerkezetet egy kabuli vendégházban. A pastu Hálidot augusztus végén nevezte ki Hamid Karzai elnök a Nemzeti Biztonsági Igazgatóság élére.

A parlament által szeptemberben jóváhagyott kinevezést több emberjogi szervezet bírálta. Korrupcióval, kábítószer-kereskedelemmel, illetve azzal vádolták Hálidot, hogy Gazni és Kandahár kormányzójaként eltűrte a foglyok kínzását. Hálid tagadta a vádakat.

A mostani támadás felhívja a figyelmet azokra a biztonsági kihívásokra, amelyeket a nemzetközi erők 2014 végére tervezett kivonása jelent: a túlsúlyban lévő nyugati erőkkel vívott több mint tízéves háború után a lázadók még mindig képesek lecsapni a főváros szívében.