Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszakadt a kapcsolat az EBESZ-misszió egyik csoportjával Donyeck megyében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 28. 16:51

Megszakadt a kapcsolat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik küldöttségével a kelet-ukrajnai Donyeck megyében – közölte május 27-én, kedden a nemzetközi szervezet bécsi központja.

A négytagú nemzetközi ellenőrző csoport Donyeck városától keletre vizsgálódott hétfőn este, azóta – helyi idő szerint este hat órától kezdve – nem tudják őket elérni – tette hozzá az EBESZ.

„Folyamatosan próbáljuk visszaállítani a megszakadt kommunikációt, és ehhez helyszíni kapcsolatainkat is felhasználjuk. Mind az ukrán kormányt, mind a helyi hatóságokat tájékoztattuk a helyzetről" – olvasható a szervezet közleményében.

Április 25-én egyszer már történt hasonló eset, akkor néhány órán belül kiderült, hogy a hét, EBESZ-tagországok megfigyelőiből álló csoportot oroszbarát fegyveres szakadárok ejtették fogságba Szlovjanszkban. Csak nyolc nappal később engedték szabadon a misszió tagjait.

Ukrajna keleti részén folyamatosak az összecsapások a kormányerők és a Moszkva-barát fegyveres szakadárok között.

Az 57 tagországból álló EBESZ, melynek célja a demokrácia terjesztése és a konfliktusok megelőzése az európai kontinensen, márciusban egyhangúan döntést hozott arról, hogy 282 tagból álló ellenőrző missziót, köztük 198 civil megfigyelőt küld Ukrajnába. Céljuk, hogy segítsék a kelet-európai ország válságos helyzetének megoldását.