Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtörnék a gázai tengeri blokádot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 25. 14:25

Öt évvel az izraeli hadsereg több aktivista halálát okozó támadásával végződött próbálkozás után ismét több hajó indult el az európai partoktól, hogy megtörje a Gázai övezet tengeri blokádját.

A III. Szabadságflottilla a tervek szerint a hónap végéig több palesztinbarát aktivistát, legalább egy európai parlamenti képviselőt, egy izraeli arab parlamenti képviselőt és Monszef Marzúki volt tunéziai elnököt szállítja a gázai partokhoz. Célja, hogy felhívja a figyelmet a Gázai övezetet sújtó szárazföldi, légi és tengeri blokádra, amelyet Izrael azután rendelt el, hogy a Hamász iszlamista szervezet 2006-ban elrabolt egy izraeli katonát, egy évvel később erővel átvette az ellenőrzést a palesztin terület felett.

Jelenleg senki nem távolodhat el hat tengeri mérföldnél messzebbre Gázától, illetve nem hatolhat be a gázai vizekre anélkül, hogy az izraeli haditengerészet ne tartóztatná fel akár fegyverrel is.

„Azt szeretnénk, hogy fennmaradjon a nemzetközi nyomás, hogy vége legyen a zárlatnak, mert nem csak mi tartjuk embertelennek és jogsértőnek" – mondta az AFP francia hírügynökségnek a Marianne svéd hajón utazó Staffan Graner aktivista.

A tervek szerint összesen több mint 20 országból érkező 70 ember utazik öt hajón a Gázai övezetbe – közölték az újabb utazást támogató palesztinbarát francia civil szervezetek. Az utasok között képviselők is vannak, így Bászel Gattász izraeli arab képviselő, akit Izrael-szerte árulással vádolnak politikusok. Benjámin Netanjahu kormányfőnek írt nyílt levelében Gattász leszögezte: a „polgári és békés" flottilla „célja, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét az Izrael által elrendelt katonai ostromzár miatt szégyenletes és börtönviszonyokra emlékeztető körülmények között élő 1,8 millió palesztin sorsára".

Az izraeli haditengerészet több alkalommal is visszaszorította a blokád megtörésére készülő flottillákat, 2010 májusában azonban kommandós akciót hajtott végre a flottilla zászlóshajója, a Navi Marmara ellen. A tíz török állampolgár halálával végződött akció válságot robbantott ki Ankarával.

A zárlat ellenzői szerint csakis a blokád teljes és feltétel nélküli feloldása révén lehetséges újjáépíteni a palesztin beékelődést, amivel elkerülhető lenne az újabb felkelés, intifáda.