Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menekülnek Észak-Kenyából a keresztények

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 5. 19:37

Az utóbbi hetek keresztények elleni véres támadásai miatt az ország északi részének elhagyását tanácsolta a nem muszlim közalkalmazottaknak, így tanárok és orvosok ezreinek a kenyai szakszervezetek szövetsége.

A szakszervezetek azzal indokolták a lépést, hogy a hatóságok nem tudják garantálni a dolgozók biztonságát. A felhívást mintegy tízezer tanárnak és 6500 további közalkalmazottnak, köztük sok orvosnak és nővérnek továbbították kedden – közölte Wilson Sossion, a kenyai szakszervezetek szövetségének titkára.

Kenya északi részén az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet kedden megölt 36 bányászt, akik nem muszlim vallásúak voltak. Másfél héttel korábban egy busz 28 nem muzulmán utasát mészárolták le a szélsőséges milícia tagjai.

Az al-Shabaab azt akarja elérni a véres akciókkal, hogy Kenya vonja ki békefenntartóit Szomáliából, ahol a terrorszervezet a külföldi katonai misszió megindulása előtt jelentős területek felett gyakorolt ellenőrzést.

Kenya gazdaságilag elmaradott északi részén a közalkalmazottak nagy része keresztény, akik az ország nyugati részéből költöztek oda, hogy betöltsék az üres állásokat a képzett munkaerő hiányával küzdő régióban.

Az észak-kenyai Mandera megye kormányzója, Ali Roba azt mondta a szakszervezetek lépésére reagálva, hogy a közalkalmazottak elvándorlása tovább mélyítené a térség problémáit. „A terror az terror, mindannyiunkat ugyanúgy érinti" – mondta, hozzátéve, hogy a közalkalmazottak már elkezdték elhagyni a régiót.