Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menesztette a védelmi minisztert az ukrán parlament

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 25. 22:15

Menesztette hivatalából március 25-én, kedden Ihor Tenyuh ideiglenes védelmi minisztert az ukrán parlament.

A javaslat csak másodszori nekifutásra ment át a törvényhozáson. Először nem kapta meg a kellő számú szavazatot, majd a frakciók közötti konzultáció után, amelyet a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) párt kezdeményezett, a képviselők újra szavaztak. Ekkor már 228 képviselő támogatta Tenyuh leváltását, amelyhez legalább 226 szavazatra volt szükség a 450 fős törvényhozásban. A döntéskor 310 képviselő volt jelen az ülésteremben.

Tenyuh a plenáris ülésen elhangzott felszólalásában a határozathozatal előtt maga közölte, hogy a krími helyzettel kapcsolatos tevékenységét ért bírálatok miatt kész távozni posztjáról.

A parlament Mihajlo Koval határőrtábornokot választotta a tárca új ideiglenes vezetőjének. Kinevezését a 314 jelen lévő képviselő közül 251-en támogatták. A javaslatot az államfői tisztet ideiglenesen ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök terjesztette a törvényhozás elé azután, hogy konzultált a politikai pártok és a fegyveres erők képviselőivel.

A plenáris ülésen szavaztak Turcsinov leváltásáról is a házelnöki tisztről, ezt azonban mindössze ketten támogatták a 289 jelen lévő képviselő közül. A szavazást a házelnök kérte maga ellen, azzal indokolva, hogy az utóbbi napokban Klicsko több ízben elégedetlenségének adott hangot a kijevi vezetésnek, köztük a parlament elnökének a tevékenységével kapcsolatban, és felvetette a házelnök leváltásának lehetőségét.

Az UDAR frakciója ugyanakkor közölte, hogy nem kezdeményeznek erről szavazást. Turcsinov erre azt válaszolta: azért, hogy ez a kérdés lekerüljön a napirendről, ő kezdeményezi a bizalmi szavazást magával szemben. Ezt követően az UDAR egyetlen képviselője sem szavazta meg a házelnök menesztését.