Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet a damaszkuszi belügyminisztériumnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 13. 20:25

Erős robbanás történt december 12-én, szerda délután a szíriai belügyminisztérium damaszkuszi központjánál – jelentette az állami televízió.

Az első hírek szerint a merénylet célpontja az épület főbejárata volt – hangzott a tájékoztatás. Vannak halálos áldozatok, de még nem tudni, mennyien. A minisztériumnak helyet adó Kafar Szuszeh kerület ellenőrzéséért külön csatát vívnak a kormányerők és a felkelők. A televízió vértócsákat, megrongálódott homlokzatot és egy két méter széles krátert mutatott. Egy libanoni televíziós csatorna négy halottról és húsz sebesültről tud.

Az első, nagy robbanást két kisebb követte, s feltételezik, hogy a legerősebbet egy gépkocsiba rejtett pokolgép okozta. Az elkövetés módja az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó lázadó csoportokra utal.

Közben a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet azt állította, hogy a szíriai kormányerők gyújtóbombákat is bevetettek a felkelők elleni harcban, lakott területeken. Kormányellenes aktivisták szovjet gyártmányú bombákra utaló bizonyítékokat gyűjtöttek össze. Ezekből a levegőben felrobbanó eszközökből 48-48 kisebb gyújtószerkezet repül szét egy futballpálya nagyságú területen. A fegyver „különösen nagy emberi szenvedést" okoz – hangsúlyozta szerdán Steve Goose, a szervezet fegyverzeti részlegének igazgatója egy bejrúti sajtótájékoztatón.