Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérföldkő az egyetem alapításának történetében

Szöveg: Bleszkán Szilárd |  2012. december 13. 20:01

Az ideiglenes szenátus meghozta azokat a jogszabály által előírt döntéseket, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy az egyetem alakuló fázisa lezárulhasson – hangsúlyozta Szarka Gábor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen december 13-án.

A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke a Fenntartói Testület ügyvivőjeként az NKE szenátusának alakuló ülésén vett részt. A másfél éve működő ideiglenes szenátus, ami ezidáig az egyetem legfőbb döntéshozó szervének feladatait és hatáskörét gyakorolta, befejezte munkáját.

1595946336

„Bízom benne, hogy az új szenátus és az egyetem vezetése megalapozza azokat a döntéseket és elmélyíti azokat az együttműködési kereteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a fenntartók által kitűzött célokat az egyetem megvalósíthassa" – mondta Szarka Gábor.

Hozzátette: az ideiglenes szenátus eddig intézményközi szervként segítette az egyetem létrejöttét, a többi között elfogadta annak alapító okiratát és legfontosabb szabályzatait, és megválasztotta az egyetem vezetőit.

A kabinetfőnök beszélt a Ludovika Campus mint kiemelt beruházás jelentőségéről is, amelynek köszönhetően nemcsak az egyetem jut egy európai szintű, 21. századi kampuszhoz, hanem – mint fogalmazott – „a józsefvárosi és budapesti polgárok is kapnak egy megújult közparkot".

1595946336

„A mai nap tulajdonképpen a szervezeti integráció zárópillanata; a három jogelődből alakult ideiglenes szenátus megszűnik, mert megalakul a megválasztott új szenátus" – fogalmazott prof. dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

Emlékeztetett rá: „a Ludovika Akadémia – amelynek létrehozásáról 1808-ban már törvény rendelkezett – eleve azzal a céllal és szándékkal jött létre, hogy az ott végzettek ne csak a hadseregben állják meg a helyüket, hanem szükség esetén a civil közigazgatás tisztviselői feladatait is el tudják látni."

A különböző képzési területek integrációjának gondolata tehát történelmi gyökerű és ma is aktuális törekvés – tette hozzá a rektor.

1595946336

Fotó: Tóth László