Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száznál is több ország ismerte el a szíriai ellenzéki koalíciót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 13. 19:16

Száznál is több ország ismerte el az új szíriai ellenzéki koalíciót, így megnyílik a lehetősége, hogy nagyobb humanitárius – és esetleg katonai – segítséget nyújtsanak a Bassár el-Aszad ellen harcoló erőknek – vélekedett a francia külügyminiszter.

Laurent Fabius „rendkívüli előrehaladásnak" nevezte a Szíria barátai nevű országcsoport december 12-ei, szerdai marrákesi konferenciáját. Közölte: az Európai Unió most vizsgálja, hogy a korábbi egy év helyett háromhavonta újítsa meg a Szíria elleni fegyverembargót, hogy rugalmasabban alkalmazkodhasson a szíriai helyzethez.

Fabius bejelentése nyilván arra vonatkozott, hogy – mint az értekezlet vendéglátója, Marokkó külügyminisztere, Szaad ad-Din al-Oszmani sajtótájékoztatóján közölte – a Szíria barátai nevű országcsoportot alkotó arab és nyugati országok hivatalosan is elismerték szerdán a Szíriai Nemzeti Koalíciót a szíriai nép „egyetlen képviselőjének". Az elismerést a tanácskozáson elfogadott közös dokumentum is tartalmazza.

„Bassár el-Aszad elvesztette minden legitimitását, és le kellene mondania a hatalomról, hogy megkezdődhessen az átmenet politikai folyamata" – olvasható a dokumentumban, amely figyelmezteti Damaszkuszt: a vegyi fegyverek esetleges bevetése a nemzetközi közösség „komoly válaszát" váltaná ki.

Laurent Fabius felszólította a részt vevő országokat, hogy a közlemény elfogadása után egyenként is ismerjék el hivatalosan a szíriai ellenzéki koalíciót.

Közben William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes szerdán Marrákesben közölte, hogy meghívták Washingtonba látogatásra Muaz Alhatíbot, az ellenzéki szövetség fejét és a koalíció vezetőségét. Barack Obama elnök kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok elismerte a koalíciót.

Laurent Fabius egyébként hangsúlyozta: Franciaország egyelőre nem kész fegyvert szállítani a lázadóknak, és vizsgálni fogja egy, az Egyesült Államok által terroristának minősített iszlamista lázadó csoport szerepét.

Az amerikai kormányzat illetékesei szintén jelezték, hogy Washington sem szándékozik fegyvert szállítani a lázadóknak.

A szíriai ellenzéki koalíció vezetője ugyanakkor felszólította az Egyesült Államokat, vizsgálja felül az iszlamista szervezet minősítését, arra hivatkozva, hogy a vallás legitim motivációnak számít a lázadó harcosok számára.

A Szíria barátai csoport száznál is több országot, valamint nemzetközi szervezetet tömörít.