Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet előkészítése miatt ítélték el a szíriai férfit

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. december 1. 16:30

Hat és fél év börtönre ítélte a német bíróság azt a szíriai férfit, akit egy évvel korábban vettek őrizetbe robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt Schwerinben – jelentették hírügynökségek pénteken.

A német adatvédelmi törvények értelmében csak Yamen A.-ként emlegetett fiatalember szélsőséges iszlamista világnézetétől indíttatva 2017-ben határozta el, hogy pokolgépes merényletet hajt végre azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember életét kioltsa.

A szövetségi legfőbb ügyészség szóvivője, Frauke Köhler elmondta, Yamen A. az interneten adatokat gyűjtött a pokolgépek készítéséről, és ennek alapján beszerzett számos eszközt és különböző vegyi anyagokat, amelyek alkalmasak távirányítású robbanószerkezet előállítására. A hamburgi legfelsőbb bíróság ítélete nem jogerős, a védelem fellebbezett.

Az alig 20 éves Yamen A. menedékkérőként érkezett Németországba 2015 őszén, a migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában. Menedékjogi kérelmét 2016 februárjában nyújtotta be, két hónappal később úgynevezett oltalmazott státuszt kapott. Ilyen jogállás azoknak a menedékkérőknek jár, akik nem felelnek meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de nem lehet hazaküldeni őket, mert hazájukban súlyos sérelem érheti őket. A vizsgálat kiderítette, hogy 2017-ben, weboldalakon keresztül radikalizálódott és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szimpatizánsává vált.