Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletkísérlet egy afganisztáni alkormányzó ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 18. 15:14

Merényletkísérletet követtek el november 17-én, vasárnap az észak-afganisztáni Balh tartomány alkormányzója ellen Mazar-e Sharifban, az ország déli részében, Zábul tartományban pedig hat polgári személy holttestére találtak rá, akiket feltehetően tálibok akasztottak fel – közölték helyi illetékesek.

A dél-afganisztáni Kandahár tartományban a rendőrség hat munkás lefejezett holttestét találták meg, akik a kormány megbízásából rendőrségi épületek és ellenőrző pontok építésén dolgoztak. Velük is feltehetően a tálibok végeztek, akik korábban rendszeresen támadtak hivatalos személyekre és a kormány részére dolgozó szerződéses vállalkozókra.

A mazar-e sharifi öngyilkos merénylő egy árokban várakozott az alkormányzó gépkocsijára, és akkor robbantotta fel a nála lévő pokolgépet, amikor a jármű áthaladt egy fekvőrendőrön. A páncélozott autóban utazó alkormányzó sértetlenül úszta meg a támadást, két testőre viszont megsebesült, és egy polgári személy meghalt – közölte Abdur-Rahmán Rahimi, Balh tartomány rendőrfőnöke.

Zábul tartományban egy út menti árokban találták meg a hat civil holttestét, akiket a múlt héten raboltak el a szomszédos Kandahár tartományból. Ziaul-Rahman Durani, a helyi rendőrség szóvivője szerint a tálibok feltehetően azért végeztek velük, mert azt hitték, hogy rendőrök.

Szombaton tizenkét ember – közöttük kilenc civil – halt meg, amikor lázadók öngyilkos merényletet követtek el Kabulban a jövő csütörtöktől vasárnapig ülésező, törzsi vezetőkből és vénekből álló afgán testület, a loja dzsirga tanácskozásának színhelye közelében.