Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletsorozat Bagdadban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 21. 18:20

Hét pokolgép robbant fel Bagdad különböző pontjain január 20-án hétfőn, a detonációkban legkevesebb 26 ember meghalt és 58 megsebesült.

Rendőrségi és egészségügyi források szerint a legtöbben Bagdad déli részén haltak meg, ahol két helyszínen – a túlnyomórészt síita muszlimok lakta Abu-Disír és Dúra negyedekben – három autóba rejtett pokolgép robbant fel: összesen legalább 13 ember lelte halálát és 33 megsebesült.

Munkára váró napszámosok csoportja mellett robbant fel egy autó Új-Bagdadban, a város délkeleti részén. A támadásban négyen vesztették életüket, és 15-en megsebesültek.

Ugyancsak autóba rejtett pokolgép lépett működésbe a bírósági épületegyüttestől nem messze, az észak-bagdadi Hurríja-negyedben és a város déli részén fekvő Bajáában. Mindkét merénylet számos áldozatot követelt.

Út szélén elhelyezett pokolgép robbant egy zsúfolt piac közepén a főváros egyik északi körzetében, Rasdíjában. A merényletben hárman meghaltak és nyolcan szenvedtek sérüléseket.

Irak az elmúlt évek legvéresebb időszakát éli, amelyet a kormányerők különböző helyi szunnita törzsi felkelők és al-Kaida-közeli milíciák ellen folytatott jelenlegi offenzívája tovább fokoz. Az Egyesült Nemzetek iraki missziójának felmérése szerint a konfliktus 8868 ember halálát okozta 2013-ban, ami az elmúlt évek legmagasabb aránya.