Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletsorozat iraki síita mecsetekben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 31. 14:18

Legalább tizenhét – más források szerint huszonhárom – ember meghalt és több mint százan megsebesültek pokolgépes merényletekben, amelyeket a március 29-ei, pénteki nagyima idején öt síita mecset ellen követtek el az iraki fővárosban, Bagdadban és az ország északi részén fekvő Kirkukban.

A merényletek miatt meg tovább fokozódott a feszültség az április 20-án esedékes tartományi választások miatt amúgy is nyugtalan helyzetben. A 18 iraki tartomány közül 12-ben tartanak választásokat. Február vége óta tizenegy jelölt halt meg erőszakos cselekményekben.

Bagdad Dzsihád, Kahíra, Zafraníje és Binúk nevű negyedeiben követtek el merényletet. A rendőrség szerint a fővárosban legalább 19 ember halt meg és 72-en sebesültek meg.

A Bagdadtól 290 kilométerre északra fekvő, kőolajban gazdag Kirkukban egy öngyilkos merénylő robbanószerekkel megrakott járművével a mecsetből kiáramló tömegbe hajtott. Három ember halt meg, legalább hetvenen megsebesültek – közölte a rendőrség.

A merényletek elkövetését eddig egyetlen csoport sem vállalta magára, de szunnita lázadók, közöttük az iraki al-Kaida terrorszervezet, a síita Núri al-Máliki kormányának gyengítése céljából gyakran veszik célba a biztonsági erőket és a lakosság többségét kitevő síita közösséget.

Kórházi illetékesek és a biztonsági erők közlése szerint márciusban 256 ember halt meg merénylet következtében.