Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merkel, Hollande és Obama újabb szankciókkal fenyegetik Oroszországot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 22. 8:35

Az Egyesült Államok, Németország és Franciaország vezetői újabb szankciókkal fenyegették meg Oroszországot arra az esetre, ha a tűzszünet egyoldalú ukrajnai bejelentését követően sem tesz lépéseket annak érdekében, hogy az ukrán-orosz határon csökkenjen a feszültség. Erről a washingtoni Fehér Ház számolt be közleményben június 20-án, pénteken.

Barack Obama amerikai elnök hivatala bejelentette, hogy az elnök Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel is tárgyalt telefonon pénteken, miután Petro Porosenko egyoldalú tűzszünetet hirdetett, és más, a megoldást célzó intézkedését is bejelentett.

Egyetértettek abban, hogy Moszkvának azonnali és konkrét lépéseket kell tennie a kelet-ukrajnai helyzet javításának érdekében.

Üdvözölték Porosenko béketervét, Oroszországot pedig arra szólították, hogy csökkentse katonai jelenlétét a térségben, állítsa le fegyverek és harcosok küldését a határon túlra, az ukrajnai oroszbarát szakadárokat pedig győzze meg arról, hogy tegyék le a fegyvert.

Moszkva és az ukrajnai szakadárok egyelőre nem fogadták el Porosenko béketervét.

A Fehér Ház már korábban felszólította Oroszországot, hogy akadályozza meg fegyverszállítmányok bejutását a szomszédos országba.

A nemzetközi közösség szankciókat tart érvényben a kelet-ukrajnai szakadárok és Moszkva ellen. Washington most bővítette hét ukrán szeparatistával a büntetőintézkedésekkel sújtottak listáját.