Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merkel: nincs napirenden Grúzia bevonása a NATO tagsági akciótervébe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 3. 19:36

Grúzia nehéz időkben is kiváló partnere a NATO-nak, de jelenleg nincsen napirenden, hogy a kaukázusi országot bevonják az úgynevezett tagsági akciótervbe – mondta a német kancellár június 2-án, hétfőn Berlinben a grúz kormányfővel folytatott megbeszélése után.

Angela Merkel a grúz kollegájával, Irakli Garibasvilivel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: szerinte a következő, szeptemberi nagy-britanniai NATO-csúcstalálkozón nem kerül napirendre az úgynevezett MAP-státusz megadása Grúziának, vagyis az, hogy az atlanti szövetség bevonja a kaukázusi országot a tagsági akcióterv (Membership Action Plan, MAP) keretében zajló tevékenységbe.

„Látjuk Grúzia fejlődését, és elkötelezett részvételét egyebek között a NATO afganisztáni küldetésében, ezért a csúcstalálkozón méltatnunk kell, hogy Grúzia jó partner, de ehhez a MAP mellett más lehetőségek is vannak" – mondta a kancellár, lényegében elutasítva Tbiliszi régi törekvését az együttműködés minőségi növelését jelentő MAP-státusz megszerzésére.

Irakli Garibasvili a tájékoztatón megerősítette hazája szándékát a közeledésre a NATO-hoz és az EU-hoz.

Kiemelte: Grúzia – amely 8 éve még háborúban állt Oroszországgal – a legjobb példa arra, hogy lehet egyszerre konstruktív viszonyban lenni Oroszországgal és közeledni Európához. Hozzátette, hogy az ukrajnai válság enyhüléséhez az szükséges, hogy a kijevi vezetés minél előbb kezdjen tárgyalásokat Moszkvával.

A grúz miniszterelnök Berlinben a kancellárral folytatott megbeszélése előtt előadást tartott a Merkel pártjához, a konzervatív CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány egy rendezvényén Grúzia és az EU kapcsolatáról. Hangsúlyozta, hogy az uniós társulási szerződés június 27-re tervezett aláírása révén visszafordíthatatlan lesz Grúzia uniós integrációját.

A legfőbb cél a teljes jogú EU-tagság megszerzése. „Teljesen világos, hogy egyszer EU-tagok leszünk" – mondta Garibasvili, ismertetve egyebek mellett egy felmérést, amely szerint Grúzia lakosságának 80 százaléka pártolja az uniós integrációt és a közeledést a NATO-hoz.

Az Ukrajna társulási szerződésének ügyéből kialakult ukrajnai válsággal kapcsolatban elmondta, hogy a Grúzia és az EU közti szerződés véglegesítése ellenére egyelőre nem tapasztaltak nyomás vagy provokációt orosz részről.